Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Szegény ember konyhája - Aszalt szilvás bejgli

 

Senki nem mondta, hogy bejglit csak karácsonykor lehet sütni. Főleg ha rátalál az ember egy ilyen ígéretes receptre. Azt akartam írni: ezt még csinálni is , aztán eszembe jutott, hogy alapból főzni . Hát még sütni.. Fahéj, szegfűszeg, vanília, rum, vörösbor, narancs, citrom, aszalt szilva.. Illatosak és finomak külön-külön is, de most mindez szépen eggyé válva, atyaég.. Így kezdtem neki.

Fél kiló aszalt szilva kell és 20 dekás csomagokban van. Nem mintha gond lenne hova tenni a maradékotJDe nem olcsó, így kombinálunk: , akkor negyven deka aszalt szilva és két szem alma, az csak lehet. A szilva felét egy kis fazékba tesszük és mehet a többi hozzávaló is: egy jól megmosott citromnak és egy narancsnakhéja, fél kávéskanál fahéj, pár szem szegfűszeg, csipet őrölt bors, húsz deka cukor, egy csomag vaníliás cukoregy deci vörösbor, fél deci rum és egy deci víz. Tegyük oda főni, ha felforrt vegyük a lángot szép lassúra, uuhhh.. elképesztően illata van. Főzzük sűrűre. Nehéz lenne kibírni, hogy ne kóstoljunk bele..

Közben negyvenöt deka lisztből, egy evőkanál vajból, egy evőkanál zsírból, egy evőkanál cukorból, fél csomag élesztőből, egy csipet sóból és egy deci langyos tejből gyúrjunk tésztát. Osszuk három egyforma részre, gyúrjunk belőle cipókat és tegyük langyos helyre éledni.

Ha kihűlt a boros szilvánk, kiszedjük belőle a szegfűszeg darabokat és összekeverjük a szilva másik felével, amit előtte azért darabokra vágtunk és a két szem almával, amit előtte apróra kockáztunk.

Elővesszük az egyik cipót és téglalap alakúra nyújtjuk. Rátesszük a töltelék egyharmad részét, szép egyenletesen elosztjuk rajta, majd minden oldalát felhatjuk egy kicsit, hogy bennmaradjon a cucc. Feltekerjük, mit a szőnyeget, majd a tepsibe tesszük. Ha mindhárom kész, lekejük őket egy tojás sárgájával és hűvös helyre tesszük pihenni, egy-két órahosszát. Ezután a fehérjével kenjük meg és visszatesszük még a hűvösre pár órára. Mielőtt sütni kezdenénk, szurkáljuk meg, hogy a gőz ne repessze szét. Fél óra alatt szép pirosra sül.{jcomments on}

 

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 767 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs