Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Tánczos G. Károly Kosztolányi Tánczos G. Károly (Carlofranco): Kosztolányi az alvilágban 38. (Humbik Könyve)
Tánczos G. Károly (Carlofranco): Kosztolányi az alvilágban 38. (Humbik Könyve) E-mail
Írta: Tánczos G. Károly   
2012. december 19. szerda, 22:51

Talán szentségtörés, hogy egy előszó elé odabiggyesztünk egy megjegyzést, de az Önök érdekében így kell eljárnunk. Ha nem ezt tennénk, szaporítanánk a jegyzetek számát. A tudós szerző az egy oldalas szöveghez nem kevesebb, mint 50 lábjegyzetet illesztett. A pozitivista tudományosság iskolapéldája! Nos, van közöttük olyan, amelyik csak a szűkebb szakmának szól, mint például a címben szereplő dióhéj egzakt magyarázata, vagy amikor a jegyzetben közli a 3427,5 méter átváltását fényévbe. Ezeket kirostáltuk éppúgy, mint a szakirodalomra történő utalásokat. Azokat a lábjegyzeteket természetesen közöljük, amelyek a megértéshez föltétlenül szükségeltetnek! Tervünk, hogy ennek a népszerűsítő könyvecskének a kiadása után átadjuk az anyagot és a terepet az arra hivatott szakembereknek, akik előkészítik a teljes mű kiadását, és saját kutatási eredményekkel kibővítve a szakmai nyilvánosság elé tárják ezt a korszakalkotó munkát. /A „társszerzők/

 

ELŐSZÓ

A HUMBI-KÉRDÉS TÖRTÉNETE DIÓHÉJBAN

 

(A humbi, Humbia fogalmakat kezdetben – a magyar ember /homo Hungaricus, l’homme hongrois/ revelatív kijelentéséig – látszólag indokolatlanul, anakronisztikusan használom. Értsék jól, és bocsássanak meg nekem!)

 

Az országot1 elsőként2 a délportugál3 Cristoforo Belamendos4 járta körül. Nem találta a bejáratot5, ezért csak szűkszavúan írt a hajónaplóba6:

„8oo óra Látok valamit!

830 Még mindig látom.

900 Meggyőződésem: hegy!

930 Vajon mi van mögötte?

10 óra Még egy hegy, és még egy!

1030 Vajon mi lehet mögöttük?

11 óra Csak nem? Megtaláltam volna az Ismeretlen Országot?”

Ez volt az első említése az akkor még névtelen Humbiának. Ma már biztosan tudjuk, hogy ott járt a hős portugál: Humbiát valóban hegyek veszik körül.7 Belamendos útmutatásai nyomán számos kutató vágott útnak. Így került sor az Andok, a Tien San, az Upponyi-hegység és a Holland-középegység8 feltérképezésére. Az országba először egy nemzetközi misszionárius delegáció9 hatolt be követve egy sebesült Követhetetlen polpik10 útvonalát. A mintegy 3427 és fél méter megtétele három hónapig tartott, olyan súlyos volt a kecses állat sérülése! A hazatérés után nem sokkal11 el is pusztult szegény pára. A misszionáriusok csak később. A keresésükre indított expedíciót Heinrich von Stampenfregen12 vezette. Az addig ismert összes adat birtokában átkutatták a leginkább valószínűsíthető tartózkodási helyüket Grönlandtól a Tűzföldig, majd északra haladva Fokföldtől a Ferencz József13-földig. Mire meglelték a humbikat /és a misszionáriusok emlékét/, megöregedtek, kezük annyira reszketett14, hogy feljegyzéseiket mind a mai napig nem tudta megfejteni a jeles írásszakértőkből és a katonai elhárítás titkosírás specialistáiból álló kutatócsoport.

Európa15 oldalát igencsak furdalta ekkor már a kíváncsiság az iránt a kis nép iránt, amelyről nem tudni, hol él, sőt azt sem, hogy létezik-e. Ennyi elég mozgósító erő a fausti17 embernek! Expedíció expedíciót követett, míg végül egy jócskán eltévedt albán hegyi pásztor17 talált rá a humbikra. Lélekszakadva rohant haza a hírrel, de az albán tudományos élet nem értette meg e felfedezés jelentőségét. A pásztort közveszélyes munkakerülésért bezárták, hiába védekezett, hogy ő nem a munkát, hanem a Földet18 kerülte.

A humbi rejtély megoldása egy magyar19 ember nevéhez fűződne, ha ismernénk a nevét. Ment, csak ment a magyar ember, ahogy kell, toronyiránt, amíg át nem lépett egy határt. Akkor elővette pálinkás20 butykosát22, megkínálta a legbefolyásosabbnak és legbefolyásolhatóbbnak látszó néger atyafiakat, elnyerte a fenség legkisebbik leányát és vele járó letelepedési engedélyt. Az útra elkísérte nyolc éves fiacskája is. Az apa nemsokára májzsugorodásban elhunyt. A fia maradt. Egyetlen fehér, sőt magyar a feketék között. Fia így emlékezik vissza a névadás pillanatára: „Mintha ma is látnám a jelenetet! Apám ott táncol egy rakás sötétbarna gyűrűjében. Magyar nótákat énekel. Egyszer csak felkiált: Ácsi! Ti meg humbik vagytok, igaz-e? Azok vigyorogva bólingattak. Egészen hajnalig tartott a dáridó.” A magyarból került át a név a többi nyelvbe. Ma már lélekbúvárok is bekapcsolódtak a kutatásba, amely arra irányul, hogy miért éppen ez a szó jutott a magyar ember eszébe. Ahhoz a rövid időhöz képest, amennyi a kutatások megindulása, meglepően sok álláspont alakult ki ebben a kérdésben.

 A magyar ember addig beszélt Európáról, az odavezető útról, hogy a humbik megkérdezték: „Ha ilyen jól ismeri az utat, miért tévedt el?” Beszélt a haladásról is, mire megértették annak szükségességét. Kitörő örömmel fogadták a betörő angol, majd francia seregeket és kútfúrókat. Olaj nem volt, így mértéktartó pusztítás után ezek kivonultak. Humbiát újra elfeledte a világ.

 

1 A modern ország fogalom csak megszorításokkal alkalmazható! A megszorítások után viszont nyugodtan!

2 Időnként lábra kapnak a vikingek prioritását hangoztató nézetek. Komoly érvek szólnak ezek ellen! A források egyike sem említi Tőkehalzabáló Thornsten, Hencegő Eyvind,, Villásszakállú Sven népét! Rosszatforraló Ingjöld, Véresfejszéjű Erik, Ölberingatott Olaf hajósainak a hűvös éghajlathoz való vonzódását ismerve sem feltételezhetjük, hogy a tengert sose látott, trópusi területen bontottak vitörlát!

3 Az Észak-Portugáliával határos portugáliai országrész lakója.

4 Utazó volt. Véres féltékenységi dráma áldozata lett. Legfontosabb felfedezései: Cristoforo-atoll, Kristóf-laguna, Belamendos dolina /vagy töbör/.

5 Ennek emlékét őrzi némi módosítással egy humbi népszokás, melynek magyar neve talán a „Hol a kapu, komámasszony/uram?” lehetne. Lényege, hogy a valamilyen oknál fogva persona non grátának nyilvánított személyt vagy személyeket a kontinentális májusnak megfelelő hónap második szerdáján nagy ceremóniával a kapun túlra kísérik, aztán eltorlaszolják és ismeretlenné álcázzák azt /ti. a kaput/. A megbüntetettek kénytelenek a hátsó bejáraton visszatérni. Ez nagy távolság, van idejük vétküket átgondolni, megbánni. Aki ezt nem teszi meg, arra a humbik rossz szemmel néznek.

6 Bánatára az emberiségnek, veszteségére a tudománynak! Egy hivatásos utazótól mást várnánk, főleg ha Gulliver doktorra gondolunk, aki csak egy hajóorvos volt, ennek ellenére nagyon sokat tett a földrajz- stb. tudományért. Lásd Swift, Jonathan Gulliver’s Travels /1726/, Karinthy Frigyes Utazás Faremidóba /1916/ és Capillária /1921/ című munkáját!

7 Innen a Tekenő elnevezés.

8 A tengerrel folytatott emberfeletti küzdelemben a derék hollandusok gátépítésre fordították.

9 A róm. kat. anyaszentegyház univerzalizmusának és szupranacionalizmusának ékes példája!

10 Lásd Humbia flórája és faunája!

11 Normális körülmények között a követhetetlen polpik agonizációs ideje 2-3 nap. A mostani aberráció abból fakad, hogy hazai földben akart nyugodni.

12 Életéről szinte semmit nem tudunk. Bátyjával /Joachim von S./ együtt sokszor került életveszélybe, de kalandjaiból – az Ulrike Frietsch eset kivételével – porosz visszafogottsága, szemérmessége okán sosem beszélt.

13 Ferencz József, I. /1830-1976/ Ausztriai Császár, Magyar, Cseh, Dalmát, Horvát, Szlavón, Tót, Halics, Ladomér, Ráma, Szerb, Kun és Bolgár országok Apostoli, úgy Illyria, Jeruzsálem stb. Királya, Ausztria főhercege, Toscana és Krakkó nagyhercege, Lotharingia, Salzburg, Steyer, Korontán, Krajna és Bukovina hercege, Erdély nagyfejedelme, Morvai őrgróf, Fel- és Al-Slézia, Modena, Parma, Piacenza, Guastalla, Osvieczim és Zátor, Teschen, Friaul, Raguza és Zára stb. hercege, Habsburg, Tyrol, Kyburg, Görz és Gadiska grófja, Trient és Brixen fejedelme, Fel- és Al-Luzsica és Istria őrgrófja, Hohenem, Feldkirch, Sonnenberg stb. grófja, Kattaro és a Szláv őrgrófság ura. Mint Magyarország királya elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar szabadság vérbetiprásában.

14 Kb. 8 hz!

15 Vagy Europé. A türoszi király leánya, akit Zeusz aranybika képében Kréta szigetére vitt. Névadója egy öreg és beteges szárazföldnek Humbiától északra.

16 Faust, Gregor vagy Johann, német asztrológus, a fekete mágia tudora a XVI. században. Kíváncsi, izgága ember volt. Kielégíthetetlen, pedig az Ördög is viszonyt folytatott vele.

17 A. Ahmed Paramidoglu /1789-1864/ albán hegyi pásztor és utazó ügynök. Fushe-Muhriban született, nem túl messze Peshkopiától. Már az édeapja is hegyi pásztor volt, nem csoda hát, hogy az éles eszű fiúcska szívesebben lett volna más. Itt megszakad az életrajza, legközelebb 1807-ben tűnik fel a neve. Ekkor Ali pasa /’741-1822/ szeparatista törekvéseit támogatta a janinai fejedelemség ügynökeként. Nem várta meg a pasa bukását /1822/, 1820-ban vásárolt egy házat Cudhiniben, közel Krujától. Megházasodott, visszatért a pásztorkodáshoz. Példás családi életet élt, felhagyott a politizálással. 1830 sem azért fordulópont az életében, mert ekkor kezdődött a több mint három évtizedig tartó albán népfelkelés, hanem, mert akkor tévedt el: ahelyett, hogy Burrilinek hajtotta volna az állatokat, Miloti felé vette az irányt. 14 év múlva tért haza. Felesége és a közben megszaporodott család már a ház előtt várta. /A tudományos fogadtatást lásd a főszöveg folytatásában!/ A büntetés letöltése után soha ki nem mozdult otthonából.

18 Lakott hely /bolygó/ a Galaktikában. Kerülete az Egyenlítőnél 40070,37 km. Éltre és halálra alkalmas.

19 Ismeretlen eredetű és rendeltetésű nép Európának hol keleti, hol középső, hol közép-keleti, elvétve nyugati részében. Legendásan lovas nép volt, de az utóbbi ezer évben időről-időre kilövik alóla a lovat. Amikor felkapaszkodik a nyeregbe, nem tud sokáig megülni ott, a lónak hol az egyik, hol a másik oldalára esik. Nagy költőjük így jellemezte őket: „Átkozott nép”, majd kifejtette: „uralkodást magán nem tűr s szabadságra érdemetlen”.

20 A pálinka a magyarok egyik nemzeti itala. Az erjedő cefréből lepárlással készített szeszesital. Segít a valóság kínzó rabsága alóli kitörésben.

21 A csikóbőrös kulacs mellett fontos népi és nemzeti viselet az említett nép férfi lakossága körében. Kínálgatása ma is élő népszokás, és bizonyítéka a híres magyar idegenszeretetnek, amiről első feudális uralkodónk, Szent István is megemlékezik az Intelmek 6. fejezetében.

22 Egy másik magyar belső népviselet az úttévesztés. Az aránytévesztéssel együtt hordják a lelkükben.

23 A skótokkal, az írekkel stb. szigeten lakó nép Európában.

24 Békeszerető nép Eu.- ban. Vö. pl. Versailles és környéke!/

25 Hadsereg. Az emberi faj közös érdekét részérdekek érvényesítésével kifejező biztosítóintézmény. Ti. ha a természet csődöt mond /megszűnnek a járványok, éhínségek, földrengések stb./, a háborúk segítenek a túlnépesedés veszélyét kiküszöbölni.

26 Universum, monde, world, Welt.

NAGY DOLOG!

 

- Hát az! – mondja Sanyi, és nagy valószínűséggel megint beletrafált.

 

 

 

 

 

 

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 366 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs