Szegény ember konyhája - Naan |
Írta: Timi |
2012. november 03. szombat, 21:33 |
Találtam valami csudajót:) Ettetek már naan-t?
A szegény ember konyhájában is előfordul, hogy most szeretne valami mást enni. A naan, India kenyere. Lapos, lepény alakú. Egyszerűen, gyorsan elkészül, és máris lehet vele mártogatni:) Fél kiló lisztet, négy deci joghurtot,egy nagy csipet sót és cukrot, két evőkanál étolajat, és egy élesztőt összegyúrunk annyi langyos vízzel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Ha ízesíteni szeretnénk, gyúrhatunk bele zúzott fokhagymát, vagy bármilyen kedvünkre való fűszert. Félórát pihentetjük, majd nyolc nagyjából egyforma gombócra osztjuk. Hagyjuk még pihenni így is egy keveset, majd kerek( vagy amilyenre sikerül:) ), vékony 3-4mm. vastag lepényekre nyújtjuk. A valódi naant tandúr nevű henger alakú agyag kemencékben sütik. Méghozzá úgy, hogy a kemence belső falára tapasztják. Nagyon forró, ezért ott pillanatok alatt megsül. Nincs itthon kemencénk, ezért kivajazott tepsiben, nagyon forró sütőben addig sütjük, amíg kicsit barnulni nem kezd. Ekkor vegyük ki, mert elkészült. Vagy teflonos serpenyőben süssük meg mindkét oldalát. Mártogatós, mártogatnivaló:) Legalább olyan egyszerű, mint a naan. Ez a kedvencem:Fogunk egy doboz tejfölt, belemorzsolunk márványsajtot, jól elkeverjük, és mártogathatunk is! Vagy: Egy doboz tejfölbe, teszünk zúzott fokhagymát és sót. Esetleg: A mustáros mártogatóshoz a tejfölt és a metélőhagymát 1 evőkanál mustárral, ízlés szerint fekete borssal, és egy kis sóval keverjük össze… A lehetőségek száma szinte a végtelen felé közelít:) Saját naan, tandúr Indiában, tandúr közelről.
|