Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Szegény ember konyhája Szegény ember konyhája - Kávé/2
Szegény ember konyhája - Kávé/2 E-mail
Írta: Timi   
2012. október 15. hétfő, 20:13

 

Reggel a kávé alibi, mert amíg a csésze a kezedben van, hivatalosan nem vagy még ébren. :)

A kávébabot kétféleképpen dolgozzák fel:

A napra terítik, és megszárítják héjastól, vagy közvetlen a szüret után hántolják és úgy szárítják meg. A második eljárás gyorsabb.

A pörkölés egy külön tudományág:)

Pörkölés közben szénhidrátok (cukrok) karamelizálódnak, ez változtatja meg a nyers kávébab ízét.

Színük alapján különböztetik meg a pörkölés típusait.

Létezik világos, középbarna( Bécsi), sötétbarna (Párizsi), és mélybarna (Olasz) pörkölés. Elmondom miket kellene érezni. Bécsi- szép egyenletes, franciaenyhe savas felhang,olasz- édes, füstös, testes, ami odaég az a spanyol. De ehhez már nagyon kávé gourmandnak kellene lenni szerintem.. A frissen pörkölt kávé illata biztosan mennyei lehet.

A kávét ezután gyorsan lehűtik és vákuum csomagolják, mert különben az aromája elillanna. Amikor gyerek voltam, még nem lehetett őrölt kávét kapni. A legtöbb háztartásban volt otthon egy kis darálógép. Beletettük a kávét, rápattintottuk a tetejét. Az oldalán volt egy kerek gomb, benyomtad és már recsegett is. Mikor úgy nézett ki, hmm.. már biztos lesz, elengedted a gombot, meg kellett rázni egy kicsit mielőtt levetted a tetőt, mert  különben az oldalra került szemek kiszóródtak. Aztán végre ki lehetett nyitni. A daráló késeitől meglangyosodott frissen őrölt kávé eszméletlen illatot árasztott. Szerintem itt dőlt el, hogy kávézni fogok:) Sőt, volt daráló még az ABC-ben is.

Aztán betettük a kotyogóba, ami néha felrobbant és átfestette a konyhát. De általában azért működött.. először sziszegett, majd bugyogott és rotyogott. Végül, mint a gőzmozdony sss-ssszz.. lejött ,csupa kávéillatú pára illat a konyhában. A mamám ezután mindig hideg vízbe állította, de volt, hogy nem vettük le idejében, akkor kiolvadt a tömítőgumi és bűzlött az egész. De egyszerűen ki lehetett cserélni. Kis csészébe töltötte és mindig volt nála kockacukor. Szerencsére, mert ameddig gyerek voltam, csak a kockacukorra pályázhattam.

A törökök a pörkölt kávét többször átdarálják, míg megfelelő finomságú nem lesz. A hosszú nyelű sárgaréz edényben a cukorral együtt főzik, minden csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak, és kanállal kavargatva felfőzik. Mielőtt a kávé kiforrna, leveszik a tűzről majd még egyszer felforralják, és csészékbe öntik. A tetejére 1-1 csepp hideg vizet tesznek, így a zacc gyorsabban leülepszik.

Ma már főznek csodamasinákon, csepegősökön, és újabban kapszulás kávéfőzőkön..  de a lényeg ugyanaz marad, egy csésze illatosan gőzölgő kávé

Minden jót:)

Ui:

A reggeli kávénak elhiszed, hogy felébreszt, aztán a nappalinak, hogy majd csodát tesz:)

                                                                       alt {jcomments on}

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 330 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs