Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Szegény ember konyhája - Töltött káposzta

 

Töltött káposzta, hiánypótló recept

 

Ez az egyik dolog, amiért meg lehet bocsátani a 150 éves török uralmat. Elhozták nekünk a töltött káposztát. Nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. A nyári változatot már leírtam. Ez most a „hagyományos”.
1 kg savanyú káposztát kiöblítünk, hogy kellemesen savanyú maradjon. A szintén savanyú káposztalevelek et a vastag levél erétől megszabadítjuk, ha túl nagy, kettévágjuk. Ezt is megmossuk.
Töltelék:
Egy kiló darált húshoz adjunk hozzá 3 vagy 4 tojást, egy marék rizst, sót, borsot, őrölt paprikát, zúzott fokhagymát.
Gyúrjuk alaposan össze a tölteléket, kóstoljuk meg a sósságát és egy kereszttel osszuk négy részre. A szimbolikus jelentésén túl ennek gyakorlati haszna is van, így például könnyedén tudunk 20 körüli szármát készíteni.
A töltelékből formáljunk gombócokat és töltsük a káposztába! A fazék aljára tegyük az apró káposzta felét. Rakjuk a szármákat szép rendben az aprólékra. A végén helyezzük a maradék apróságot is, és borítsuk be azokkal a levelekkel, amik már túl kicsik voltak a töltéshez.
Szórjunk bele babérlevelet, egész borsot, köménymagot, öntsük fel annyi vízzel, amannyi ellepi, fedjük le és főzzük körülbelül egy és egy negyed óráig.
Sózzuk, ha kell, de legyünk óvatosak, mert a savanyú káposzta is sós!
Készítsünk olajjal és liszttel világos rántást, tegyünk bele őrölt paprikát, és sűrítsük be ezzel a káposztánkat.
Forraljuk együtt pár percig, és már tálalhatjuk is a finom ételünket. Tejfölt kínáljunk hozzá, és karikára vágott erős paprikát.
Sokak számára ez biztos nagyon diétás változat. Lehet bele tenni malackörmöt vagy füstölt húst is, vagy ki mit mer! Nem lehet elrontani! És nem lehet megunni!
étvágyat kívánok!{jcomments on}
 

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 1415 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs