Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Timi és az egyetem Timi és az egyetem - Csirkeszociológia
Timi és az egyetem - Csirkeszociológia

 

Rózsa egy egyenes csupaszív , osztálytársak voltunk a gimnáziumban. Kaptam ajándékba tőle két csirkét.

  Aztán a szalagavatón azt mondta:

- Kérek tőled valamit, de ígérd meg, hogy megteszed!- egyszer élünk, gondoltam..

- Persze!

- Szeretnék adni egy csirkét a Töritanárnak is, de neked kéne odaadni.- pfff...

Így most van két csirkém, és Baudolinonak is van egy, de mindhárom nálam.

Baudolino tanácsáraszociológia tudományának elsajátítása érdekében, a csirkék megfigyelésével próbálkoztam:)

Csirkeszociológia

A csirkék társadalma nagyon sokszínű,benépesítik az egész földet, élő és kevésbé élő állapotukban is. Sokféleségük külső jellemzőikben és kultúrájuk különbözőségeiben nyilvánul meg. Léteznek kevésbé szocializálódott, teljesen vad fajok, és szinte már civilizált háziállatok. Találhatunk közözöttük hím és nőstény egyedeket is. Ivarérett korukhoz érve nemüktől függően kukorékolni vagy tojni kezdenek. A csirkék poligám párkapcsolatban élnek, egy kakasra lehetőség szerint , több tyúk jut . A tyúkok ezzel látszólag teljesen egyet értenek. A vallásukról nem nyilatkoztak, de a szokásaikból kiindulva valószínűleg mormonok. Megfigyelésünk fókusz csoportjában három egyed képezi a panelt. Közülük kettő az enyém, egy a tiéd, de ez őket egyáltalán nem befolyásolja. A nemük még bizonytalan, külsőleges nemi jelleg nem látható,  és egyik sem tojik vagy kukorékol. Jellemzi őket a hajnalban kelés és a naplementekor fekvés. A kettő közt kapirgálnak, csipegetnek és az ajtó elé pottyantanak. Alapvetően békés társadalmat képeznek. Egy eset képez kivételt, mikor a kutya fejére koppintottak. A csirkék rendszeresen sajátjukként kezelik a kutya élelmét, a kutya ezért, a koppintós precedens miatt, inkább nem szól semmit. Ezt akár vehetnénk úgy is, mint társadalmi problémát.

De ha tehetném, akkor azt kérdezném a csirketársadalomtól:

-         A „ Kot-kot kot-kot kotkodács, minden napra egy tojás!” mondókát, motivációként élik meg, vagy teljesítménykényszerként?

092312131340092312131340092612155813092612155813092612160305092612160305092612160320092612160320092612161540092612161540  

 

Hozzászólások 

 
#1 Timi 2012-11-18 11:25
Fókuszcsoportun kban esemény történt.
Pár napja egyszer csak feltűnt, hogy a három tag helyett csak kettő van. Ez hetvenkét órán belül nem változott, így elkönyveltem a veszteséget. Egyszer régebben már ezen a földrajzi helyen megesett, hogy a róka, engedelmeskedve a természet törvényeinek zsákmányállatna k tekintette a tyúkokat, és semmibe véve a tulajdonosi jogaimat, úgy gondolta, ha én nem eszem meg, majd ő megeszi. A családom ragadozó tagjai ebből kiindulva, most már megakarták előzni a rókát, és megenni előle a maradék fókuszcsoportot . Erősen lobbiztak a pörkölt és a leves mellett, de hősiesen kitartottam, nem volt nagyon nehéz, ugyanis nem szeretek csirkét pucolni, és én nem eszek csirkehúst, sem. Aggódtam, gyakran ellenőriztem létszámot náluk, szerencsére mindig teljes volt. Már- már hajlottam az ellenzék szavára. Szerencséjük, hogy Béláék tegnap disznót vágtak, és kaptunk egy nagy rakás kóstolót. Azon gondolkodtam, hogyan mondjam meg Neked a történteket, de ma reggel átmentem Anyuékhoz, és vittem nekik a kóstolóból. Mikor hazaértem, nem kis örömömre szolgált, hogy a csapat kiegészült, újra hárman együtt kapirgáltak. Közelebb mentem, hátha kiderül a távollét oka. Az Emigránsnak elkeresztelt tag, igen furcsán viselkedett, életem során szerzett hatalmas tapasztalatokbó l kiindulva, megállapítottam , hogy elkotlott, és ez igen feldobta a hangulatomat. Dilis tyúk, télen akar költeni. Hisz a csodákban is, merthogy itt kakas nem járt. De ki tudja, a végén még lesz egy baromfiudvarod: ))
Próbálom rájuk alkalmazni a rétegződés, harmónia, konfliktus, és mindenféle elméletet . A pozíciójuk még homályos, a viszonyaik is. De nem adom fel egykönnyen:))
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 378 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs