Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Szegény ember konyhája - Lángos egy - két - há'

 

Lángos trilógia:))

40dkg liszt, 2 szem krumpli megfõzve, át törve, 3 dkg élesztõ, kicsi tejben megfuttatva, ízlés szerint , összegyúrni lágy tésztának, és hozzá dagasztani 1 evõkanál olajat. Keleszteni és sütni. Ez a hagyományos, mi ezt szeretjük.

 Hűtőben kelesztett lángos

Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 kis pohár tejföl
- 1 tojás
- 1 zacskó Dr.Oetker élesztő, ha rendes akkor fél kocka
- 1,5 dl tej
- 1 kiskanál cukor
- 1 teáskanál
- esetleg kis, langyos víz
- olaj a kisütéshez.

Elkészítése:
Az instant élesztőt felfuttatod a meglangyosított tejjel (mikroval vigyázni, nehogy forró legyen, mert megöli az élesztőt!), és a kiskanál cukorral. (Nálunk igazán meleg hely csak a sütőben szokott lenni, ott kelesztem, picit begyújtom, és ha már meleg, lekapcsolom, és ott kelesztem az élesztőt.) Ha felfutott, kézi robotgéppel hozzádolgozom a lisztet, a tojást, a tejfölt és a sót, jól összegyúrom. Van, hogy kicsit száraz marad a sok hozzávaló, akkor egy kis, langyos vizet is teszek hozzá. A tésztának lehet nyugodtan irtóra ragacsosnak lennie, nem gond! Az enyém iszonyú szokott lenni. Ha összedagasztottam a hozzávalókat, ráteszem a kelesztő tetejét, vagy ha nincs, valamivel lefedem, és az egészet beteszem a hűtőbe.
Kb. 3 órán át kelesztem ott, lehet több ideig is, de a minimum 3 óra.
Utána kiveszem az edényt, és tenyérnyi lángosokat szaggatok belőle (nem lisztezem őket, csak úgy, natúron kiszaggatom a kezemmel), annyit, amennyit egyszerre ki akarok sütni - ezeket konyharuhára teszem, a többi tészta marad a tálban, még két napig eltartható nyersen.
A konyharuhán hagyom a lángosokat addig, amíg felforrósítom az olajt, így még kicsit tovább kelnek (nem kell nagyon forrónak lennie, mert megégeti a tésztát, csak olyan közepesen forró legyen). Vigyázat, az olajban hirtelen megdagadnak, szóval ne zsúfold tele a serpenyőt, mert nem fognak elférni a sülő lángosok!
Megsütöm a lángosokat, szalvétára szedem, hogy lecsepegjen az olaj, és kész is.
Nagyon puha a tésztája (ha nem égeted meg...), és nagyon finom az íze!

Én fokhagymás tejföllel, vagy sajtos-tejfölösen szeretem a legjobban, de ha te mással ennéd, próbáld ki, rossz nem lehet.

Van még egy ilyen receptem is. :

50dkg liszt
-3dkg élesztő
kevés (kb 1-másfél deci) cukros tej
-2kis doboz kefir
-1db közepes főtt krumpli
-2tojás
-ízlés szerint
Ezeket jól összedagasztod, be a hűtőbe, ha megkelt, már lehet is sütni.

Próbáld ki ezt a receptet, tényleg finom, és 3napig eláll a hűtőben, nálunk
mondjuk egy vacsira elfogy ez az adag!{jcomments on}

 

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 441 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs