Mézeskalács 3.
50 dkg finomliszt
15dkg porcukor
25dkg méz
5dkg margarin
fél kiló liszthez való, mézeskalács fűszerkeverék(én a Kotányit használom, fél zacskóval teszek ennyi liszthez)
4 púpozott kávéskanál szódabikarbóna
1 tojás
A lisztet, a porcukrot, a mézeskalács-fűszerkeveréket és a szódabikarbónát egy tálban alaposan összekeverjük, falapáttal vagy fakanállal. A mézben mikrosütőben (1 perc) felolvasztjuk a margarint, és addig keverjük míg teljesen elkeverednek. Ezután ráöntjük a lisztes keverékre, hozzáütünk egy egész tojást, és a falapáttal jól összegyúrjuk. Könnyű összegyúrni, elég laza tészta.A tészta inkább lágy legyen, ha nem elég lágy, egy kis langyos vizet lehet még hozzátenni, mert a pihentetés alatt úgyis megkeményedik. A tésztát hagyju a tálban, ha nincs lezárható tetejű tálunk, akkor 2-3 réteg folpack fóliával kell lefedni, amúgy meg a saját tetejét rátéve, minimum egy napig, de inkább többig. Én hűtőbe raktam, mert tojás van benne. Másnapra elég kemény lett a tészta, de átgyúrtam, és a kéz melegétől egyre lágyabb lett. Eléggé kell lisztezni nyújtás közben, hogy ne ragadjon le. A sütőt kb. 150°C-ra előmelegítjük, a tepsit a középső rácsra tesszük. Az első 3-4 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, utána viszont igen, és nézzük meg, hol tart a kalácsok sütése, mert a mézesek hamar megégnek! Akkor kell kivenni őket, amikor szép sötétebb mézszínűek. Ez nem túl sok idő, kb. 6 perc. A megsült figurákat 2-3 percig a sütőlapon kell hagyni kihűlni, mert melegen nagyon puhák. Ha már meg tudjuk őket emelni, leszedhetjük a sütőlapról. Abrosszal leterített asztalon hagyjuk őket teljesen kihűlni. A mézesek teljesen meg fognak keményedni, ezért már jóval a fogyasztás előtt el kell készíteni őket, hogy a levegőből párát vehessenek el, és kicsit megpuhuljanak, mire meg akarjuk őket
enni. Én két tepsit szoktam használni, mert teljesen ki kell hűlnie, mielőtt az újabb adag tésztá rátesszük. Ha nem hűl ki, a tészta kicsit szét fog rajta folyni, ahogy megmelegszik.
Írókás díszítés:
Hozzávalók:
1 tojásfehérje
17,5 dkg
átszitált porcukor
8 csepp ecet
A tojásfehérjét félig fel kell verni, majd kanalanként beleadagolni a porcukrot, és tovább verni. Akkor jó az íróka, ha a habverőről már csak egészen lassan folyik le. (Én kézi mixerrel verem a habot.) Ekkor még belekeverünk 8 csepp ecetet, és már tölthetjük is kivágott sarkú nejlonzacskóba az írókát. Ne vágjunk túl nagy lyukat rá, mert ha nagyon kicsi, még alakíthatunk rajta ollóval. Akkor jó a lyuk, ha szép, egyenletes nyomással szép, egyenletes vonalat tudunk húzni.Én egy napig szokta hagyni állni a mézeseket, utána írókázom őket. Persze lehet többig is hagyni őket pihenni, de azért a minimum az egy nap (vagy inkább éjszaka, mert ha délután-este megcsináljátok a sütit, azért már másnap reggel nyugodtan lehet díszíteni).Magvakkal is lehet díszíteni a mézeskalácsot, de akkor azokat még sütés előtt kell rájuk tenni/szórni, és akkor nem árt egy kis tojással is megkenni a kiszaggatott sütiket, hogy biztosan ráragadjanak a szemek. Én az írókázást jobban szeretem, de lehet, hogy egy gyerkőc jobban tudna bánni a magvakkal. Lehet használni tökmagot, szotyit, mákot, darált diót, mogyorót, bármit, ami ehető. Gyönyörű mézeskalács díszítéseket lehet így is készíteni.Még eszembe jutott valami: én sószóróba szoktam lisztet tölteni, és így kevesebb liszttel tudom nyújtani a mézest. Azért arra figyelj, hogy nagyon hamar felveszi a lisztet, és leragad!!! Sűrűn emelgesd meg, hogy érezd, kezd-e ragadni, kell-e alá liszt.A felakasztásra szánt mézeseket én még sütés előtt ki szoktam lyukasztani, egy vastagabb szívószállal. Szép, szabályos lyukat készít. Sülés közben kicsit "begyógyul", de azért még át lehet majd szúrni egy hurkapálcával. Egyszerűbb, mint a kész mézest megpróbálni kilyukasztani.Ha olyan formát csinálok, ami papírsablonnal készül, akkor nem késsel vágom ki a tésztát, mert az "húzza" a tésztát, hanem a pizzaszeletelőt szoktam rá használni. Ha az nincs, kés is jó, de akkor nem húzni kell a tésztán, hanem rányomogatni a vonal mentén, úgy nem nyúlik meg az alakzat az egyik irányba. Így készült pl. a térbeli mézeskalács házikó összes oldala
is.
mz 3_672x504mzes 3_672x504mzes3_653x490mzeskalcs 3._653x490mzeskalcs 3_653x490
|