Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Szegény ember konyhája Szegény ember konyhája - Szappan/Végre
Szegény ember konyhája - Szappan/Végre E-mail
Írta: Timi   
2011. december 13. kedd, 11:10

 

Szappan

Végre kész:)

Nem mintha olyan nehéz lenne elkészteni, az nagyon gyorsan megy.. De nehezen tudtam lúgot venniVégül rendeltem a neten, ott sem volt egyszerű. Aztán mikor végre ideért, Apa közölte a Postással, hogy mi aztán nem rendeltünk semmit az interneten, és nem is vette át. De végül mégis sikerült:)

Egy videó alapján készítettem, mert ehhez a recepthez nem túl sok a hozzávaló.

Tehát, a hozzávalók: 39g NaOH (lúg), 115g desztillált víz,300g olivaolaj, levendula illóolaj és levendula virág nem volt mennyiség megadva, én tettem bele jócskán. Ha ezeket gondolatban kicserélem, bármilyen gyógynövényes szappant el tudunk készíteni:)

Az olajat 45fokra melegítjük. Nincs konyhai hőmérőm, úgy lőttem be a kb. negyvenötöt, hogy én vagyok harminchat, akkor az olaj legyen kellemesen meleg nekem. Ezután jön a lúg oldása. Nagyon- nagyon kell vigyázni, mindenhova le van írva. Így tettem én is, gumikesztyűt a kezemre, lepedő az orrom és arcom elé, kinyitottam az ablakot is. Andris úszószemüvege szorított, így napszemüvegben kezdtem a lúg oldásához. A mosogatóba hidegvizet engedtem, hogy majd ebben hűteni tudjam. A desztillált vizet befőttes üvegbe tettem, kipróbáltam, hogy felborul – e a mosogatóban, majd óvatosan hozzá adtam a kimért lúgot. Megvártam, míg feloldódik, semmi extra nem volt, amit vártam volna ilyen előjelzések alapján, se gőz, se füst se titokzatos pezsgés, ijesztő sistergés.. semmi. Nem is volt különösebben meleg, amikor a lúgos oldat is negyvenöt fokos, akkor kell az olajba önteni. Ezt szintén úgy ellenőriztem, amikor az üveg falát kellemesen melegnek éreztem, összeöntöttem őket. Kézi turmixoltam egy kicsit, amitől rögtön elkezdett sűrűsödni. Amikor olyan krumplipüré állaga lett, hozzá csepegtettem az illóolajat, és tettem bele egy marék szárított levendula virágot. Azzal is kevertem egy még egy keveset, majd egy lapos jénaiba öntöttem, mert szappan kiöntő formám nincs, de végül is mindegy, mert két nap pihentetés után felkockáztam.3-4 hetet kell érlelni, és kész. Az enyém most egy hetes:) Az első napokban a levendula virágok körül barnásan elszíneződött, de most már múlik. Szerintem nagyon gyorsan, és egyszerűen elkészíthető, érdemes kipróbálni.

                                                       

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 319 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs