Szegény ember konyhája - Maceszgombóc leves |
Ritkán eszünk libát, a Márton nap jó alkalom erre Libacombot akartam sütni, Apának írtam is sms-t, hogy hozzon, de „csak” libaszárnytövet kapott. Mit is kezdjünk vele, milyen jól hangzik a ludaskása, meg is néztem, hogy készül, találtam egy leves receptet is. Maceszgombóc leves hmmm… mi az a macesz? Nem más, mint a pászka, kovásztalan kenyér. Olyan egyszerűen elkészül, hogy inkább megcsináltam, mint megvettem. Kb. fél kilónyi lisztet összegyúrjuk apránként adagolt, annyi vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Vékonyra nyújtjuk, ropogósra sütjük. Ennyi az egész, ezt még érdemes előzőnap este megcsinálni, csak aztán reggel a családunk elől igyekezzünk annyit megmenekíteni, amennyi elég lesz a gombócba, nálunk legalábbis kapós volt, tejföllel:) A libahúst tegyük oda főni, só,egész bors,egy kevés őrölt gyömbér mehet bele. Felforraljuk, a habját leszedjük, közben megpucoljuk a leveszöldséget, és beletesszük az is. Szép lassú lángon főzzük. Most van időnk elkészíteni a maceszgombócot. Két tojás fehérjét habbá verjük,aztán hozzá tesszük még a sárgájukat, egy kanál libazsírt, sót, borsot, csipet gyömbért, majdnem elfelejtettem.. hogy a maceszunkat előtte valahogy aprítani kell, darálni, morzsolni. Ezt is adjuk az előzőekhez, keverjük össze, és tegyük félre. Ebből lesz a gombóc, legalább fél órát állnia kell. Mikor a leves megfőtt, kiszedjük a husit és a zöldségeket, a levét átszűrjük. Visszatesszük a gázra, ha felforrt, az elkészített alapból formáljunk gombócokat, főzzük meg. Majd tegyük vissza a zöldségeket, és a husit,kész is a leves.
|