Szegény ember konyhája - Szappan/2 |
Írta: Timi |
2011. szeptember 29. csütörtök, 07:05 |
Szappan/2
A szappanokat, zsírok és olajok elszappanosításával állítják elő, (szóval ez a lúggal főzés..) a szappangyártás leginkább faggyúból, növényi zsírokból történik. Mosdószappanok készítésekor, lanolint, glicerint, illatanyagokat kevernek hozzá. Én arra gondoltam, ha eljutok odáig, akkor növényi szappant csinálok. Háromféle módszert találtam: Öntés: már kész szappan alapot, kreatív boltban lehet kapni. Újra olvasztás után tehetünk bele illóolajokat, virágszirmot, gyógynövényt, színezhetjük stb… árakat néztem a neten: kecsketejes szappan alap: 995ft/100g; glicerines: 895ft/100g;átlátszó 24% akcióban 550ft/ 200g; tehát változatos áron vannak, de én a magam kezével szeretnék szappant készíteni. Hideg eljárásos szappankészítés: a zsírokat/olajokat keverjük lúg oldattal, amitől beindul a szappanosodás. 1-2 napig tart, aztán még 4-5 hétig kell érlelni, hogy jó legyen. Jó minőségű, kedvünkre alakíthatjuk. A főzős módszer: a hideg eljárással elkészített, még nem kemény szappant, főzzük egy-két órát. Egy- két hét, a pihenő ideje. Kevésbé díszíthető, színezhető, de gyorsabb, mint az előző. Nekem a második szimpatikus. Megnézem majd a hozzávalók árait is és, hogy honnan veszek lúgot. Egy átlag szappan 125g, sehol nem írják a receptekhez, hogy mennyi szappan lesz belőle.. Most mennem kell angolozni.. Folyt. köv. |
Hozzászólások
Hozzávalók: 15 kg paprika, 7 kg paradicsom, 2 kg hagyma, kb 1 liter étolaj, só, nátrium-benzoát.
A zöldségeket összevágjuk, a hagymát bő fél liter olajban kissé megfuttatjuk, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, összerottyantju k. Megsózzuk, üvegekbe töltjük, a tetejére öntünk egy kis étolajat, rakunk rá egy késhegynyi nátrium-benzoátot, az üveget jól lezárjuk és betesszük az előre elkészített melegágyába. Szépen hagyjuk kihűlni másnapig, majd a kamra polcára helyezzük és gyönyörködünk a művünkben, mindaddig, amíg kedvünk nem támad egy jó kis lecsóra!
A sütőtököt csinosan összevágjuk, a sütő rácsára alufóliát vagy sütőpapírt terítünk, ráhelyezzük a tök darabokat és megsütjük.
Ezeket a műveleteket egész Karácsonyig folytathatjuk.
Ne sajnáljuk az energiákat a tökre!