Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Szegény ember konyhája Szegény ember konyhája - Szappan/2
Szegény ember konyhája - Szappan/2 E-mail
Írta: Timi   
2011. szeptember 29. csütörtök, 07:05

Szappan/2

 

A szappanokat, zsírok és olajok elszappanosításával állítják elő, (szóval ez a lúggal főzés..)  a szappangyártás leginkább faggyúból, növényi zsírokból történik. Mosdószappanok készítésekor, lanolint, glicerint, illatanyagokat kevernek hozzá. Én arra gondoltam, ha eljutok odáig, akkor növényi szappant csinálok.

Háromféle módszert találtam:

Öntés: már kész szappan alapot, kreatív boltban lehet kapni. Újra olvasztás után tehetünk bele illóolajokat, virágszirmot, gyógynövényt, színezhetjük stb…  árakat néztem a neten: kecsketejes szappan alap: 995ft/100g; glicerines: 895ft/100g;átlátszó 24% akcióban 550ft/ 200g; tehát változatos áron vannak, de én a magam kezével szeretnék szappant készíteni.

Hideg eljárásos szappankészítés: a zsírokat/olajokat keverjük lúg oldattal, amitől beindul a szappanosodás. 1-2 napig tart, aztán még 4-5 hétig kell érlelni, hogy legyen. minőségű, kedvünkre alakíthatjuk.

A főzős módszer:  a hideg eljárással elkészített, még nem kemény szappant, főzzük egy-két órát. Egy- két hét, a pihenő ideje. Kevésbé díszíthető, színezhető, de gyorsabb, mint az előző.

Nekem a második szimpatikus. Megnézem majd a hozzávalók árait is és, hogy honnan veszek lúgot. Egy átlag szappan 125g, sehol nem írják a receptekhez, hogy mennyi szappan lesz belőle.. Most mennem kell angolozni..

Folyt. köv

 

Hozzászólások 

 
#2 kisolga 2011-10-02 11:29
Lecsó télire
Hozzávalók: 15 kg paprika, 7 kg paradicsom, 2 kg hagyma, kb 1 liter étolaj, só, nátrium-benzoát.
A zöldségeket összevágjuk, a hagymát bő fél liter olajban kissé megfuttatjuk, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, összerottyantju k. Megsózzuk, üvegekbe töltjük, a tetejére öntünk egy kis étolajat, rakunk rá egy késhegynyi nátrium-benzoátot, az üveget jól lezárjuk és betesszük az előre elkészített melegágyába. Szépen hagyjuk kihűlni másnapig, majd a kamra polcára helyezzük és gyönyörködünk a művünkben, mindaddig, amíg kedvünk nem támad egy jó kis lecsóra!
 
 
#1 kisolga 2011-10-02 11:15
Sütőtök
A sütőtököt csinosan összevágjuk, a sütő rácsára alufóliát vagy sütőpapírt terítünk, ráhelyezzük a tök darabokat és megsütjük.
Ezeket a műveleteket egész Karácsonyig folytathatjuk.
Ne sajnáljuk az energiákat a tökre!
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 312 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs