Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Csábi István Csábi István: Karófia (22. fejezet: Talifa Márton nem hagyja annyiban - epilógus))
Csábi István: Karófia (22. fejezet: Talifa Márton nem hagyja annyiban - epilógus)) E-mail
2011. szeptember 12. hétfő, 11:11

Kocsmáros barátunk, aki az eseményeket ez idáig a háttérből követte, úgy érezte cselekednie kell. Talifa úr mind Jóska, mind Pista családjának régi barátja. Mint tudjuk, Jóska sportkarrierjét anyagilag is támogatta. Pistával is jó kapcsolatban állt, sokszor segítette tanácsaival a tehetséges fiatalembert, szerepe volt első munkahelyének megszerzésében is. Most úgy érezte, nincs valami rendben, pedig mindkét gyerek pályája látszólag nagyon szépen alakul.

Továbbra is szurkolója maradt a Gurgula  TC teke csapatának. Ilyenkor Karcsi bácsival és Tihamérral együtt ültek a lelátón. Természetesen minden alkalommal szóba került a két fiatalember és kedves barátnőik, hiszen egykoron egy csapatot alkotva izgulták végig a meccseket, együtt ünnepeltek vagy búslakodtak az Ózonlyukban. A hétvégén győzött a GTC, barátaink jó kedvűen tértek be az Ózonlyukba.
-Három korsó pujákum sört kérek! –adta le a rendelést Márton.
-Milyen sorrendben? –kérdezte a Csapos és Főpincér.
-A sorrend nem számít.
-A múlt héten láttam a sportcsatornán Jóska meccsét, nagyon jól játszott- szólalt meg Karcsi bácsi.
-Nálunk nem jön be a sportcsatorna, pedig még az ablakot is nyitva hagytam, hátha csak a küszöbömet nem meri átlépni. Biztos komplexusa van, mert Tarantella nem szereti -morfondírozott Tihamér.
-Az asszony sziklát mászott Fulinkával- Karcsi bácsi fölkapta a fejét, hiszen ismerte Márton feleségének méreteit.- Állítólag Fulinka folyton a Pistáról kérdezgetett. A gyermekkora is érdekelte. Pista meg járt otthon Csókiában, és a Noémitől kérdezgette, hogy  mi van Fulinkával.
- Én meg Mendemondával futottam össze tegnap, ő meg Jóskáról faggatott- mondta Karcsi bácsi. -Megmutatta Jóska pár levelét is, amit Tagúriából küldött neki.
-Nem jól van ez így, tenni kellene valamit!- jelentette ki Márton
-Kérek három fél korsó sört!- rendelt Karcsi bácsi.
-Miért fél korsóval?- kérdezte felháborodottan  a Csapos.
-Úgysem adod tele- válaszolta az öreg csibész.
Márton elmosolyodott magában. Valamikor azon a hajón volt hajósinas ahol a Főpincér és a vén csavargó matrózkodott. Úton hazafele egy tervet eszelt ki.
Tudta, hogy a teke idény végén Jóska hosszabb időre hazalátogat. Ekorra elkészül az épülő korszerű csókiai tekecsarnok, amire kisebb avató ünnepséget szerveznek. Mindenki szeretné, hogy a város híressége jelen legyen. Márton úgy döntött, hogy erre a napra táncmulatságot szervez kocsmájában, ahol vendégül látja régi barátait. Otthon Noémi asszonynak megtetszett az ötlet. Külön örült Fulinkának, akit nagyon megkedvelt, személyesen ő fogja meghívni.   
Elindult a szervezés. Az ötlet bevált, az invitálást örömmel fogadták mindenhol. A részleteket kellett kidolgozni. A táncmulatság megszervezésében Márton a Füst és Ózonlyuk receptjét követte. (Talán ez volt a magyarázata, hogy nem kis meglepetésre a Csapos és Főpincér is elfogadta a meghívást. Emberemlékezet óta nem hagyta el Tókiát. Hogy biztosan ne gondolja meg magát, Marci meghívott pár kulcsfigurát is az Ózonlyukból, megígérte, hogy Csókiában is az ő vendégei lesznek, sőt a haszon is az övé lehet.) Tehát a főszakács Mama Kedvence lett, a kiszolgált matrózok a felszolgálók. Noémi asszonyt megkérte a divatbemutató és a tombola megszervezésére. A tombola fődíja egy két személyes hétvége a dombságban egy közeli magas lesen. Nagy fejtörést okozott a zene kérdése, végül Márton nem merte bevállalni a Szégyenfolt tánczenekart. Sem Csókia, sem az együttes biztonságát nem látta garantáltnak. Felkereste Bendegúzt, a jó viszony érdekében meghívta a
táncmulatságra. Végül a környék szépreményű „Lila a telihold”  tánczenekara kapta meg a felkérést a talpalávaló biztosítására. A jegyek olyan szépen fogytak, hogy Noémi mama úgy döntött, sátrat fognak fölállítani.
 Már két napja a városban van. Jóska és Mendemonda, Pista és Fulinka. Tegnap Mártonéknál ebédeltek, ahol kocsmáros barátjuk és Noémi asszonyság sok érdekes helyi dologra hívta fel figyelmüket. Ajánlatot is tettek Jóska és Pista számára, ami maradjon egyelőre titok. Noémi mama megmutatta Fulinkának, milyen síruhát vásárolt télire.
Elkészült a tekecsarnok, ma avatják. Az ünnepség díszvendége Bőlé Tarantella asszonyság. A nyitó mérkőzésre a Gurgula TC és a Csókiai Ereszték együttese között kerül sor. Nem kis erőfeszítésébe került a város vezetésének a GTC vendégjátékát elérni, de az igazi szenzációt Jóska szolgálta, aki a világhírű Inercia tagjaként vállalta a játékot Csókia alkalmi vegyes csapatában. Ünnepelt az egész város. A főtéren bográcsokban rotyogtak mindenféle ételek. Mutatványosok, bazárosok, sörsátrak mindenhol. Jóska és Mendemonda, Pista és Fulinka önfeledten sétált a sátrak között. Mendemonda és Fulinka szülei bármelyik pillanatban megérkezhetnek.
Már a városban volt Márton többi barátja is. A Hotel Karófában kaptak a szállást. A Csapos és Főpincér Márton kocsmájába vackolta be magát retyerutyájával együtt. Noémi mama csóválta a fejét, nem gondolta, hogy ilyen emberek is léteznek. Szegénykém, ha még zenélni is hallotta volna Cápatekintetű Bendegúzt? Brunhilda a városban sétálgatott. Karcsi bácsi Pengével kártyázott egy kis kocsmában. Másenka meglátogatta egy távoli rokonát a városban. Tihamért és Tarantellát a polgármester várta ebédre. Gongl Fajansz felesége férje társaságában könyvét dedikálta egy fa alatt. (Gonglék Pista szüleinek voltak a vendégei )
Délután volt a tekecsarnok ünnepélyes átadása, ahol Bőlé Tarantella asszonyság és a polgármester mondott rövid beszédet. A nemzetiszínű szalag átvágása után kezdődhetett a nyitómérkőzés. Csókia csapatát több Jóskához hasonlóan elszármazott játékossal is megerősítették, így nem is volt olyan nagy meglepetés a hazaiak győzelme a sportszerű találkozón. Mindenesetre a város apraja nagyja az utcán ünnepelte győzedelmes fiait.
Felemelkedett hangulatban kezdődhetett hát a táncmulatság. Ezen a napon minden tökéletesen működött. A Főpincér és Csapos már-már elkeseredett, nem szokta ő az ilyesmit, de elég volt csak rápillantania az övéire, rögtön helyreállt a lelki békéje. Bendegúz a kínok kínját élte át, mert a „Lila a telihold” tánczenekar már a vacsora előtt is andalító dallamokkal szórakoztatta a nagyérdemű publikumot, aki láthatóan élvezte. Mama kedvence kitett magáért, szerencséje is volt, mert messze volt a tenger, és nem minden herkentyűt ismertek föl vendégei. Így nem foglalkoztatott senkit, hogy miért van némely fölöttébb drága tengeri halnak a csirkecombra emlékeztető végtagja, a langusztának szalonnája és a tengeri sügérnek zúzája. A divatbemutatón emlékezetes sikere volt egy kajófa levelekbe burkolt hölgy fantázia kreációjának, amit a közönség előtt alakítottak át selyemhernyók selyemgubókká. A hajnalig tartó szakadatlan táncot csak a tombolasorsolás szakította meg. A főnyereményt egy fiatal pár nyerte meg, akiktől  Gongl Fajansz és felesége jó pénzért azonnal megvette, remélték témát gyűjthetnek újabb regényükhöz. A hangulat a tetőfokára emelkedett, Bendegúznál elszakadt a cérna, a közeli dombvidékre menekült. Ez a Csapost és Főpincért olyan jó kedvre derítette, hogy nála is elszakadt a cérna, táncra perdült Brunhildával.
Emlékezetes nap és éjszaka volt Csókia történetében, hónapokon keresztül mosolyogva idézték föl a polgárok utcán, üzletekben, munkahelyeken, vendéglőkben a derűs pillanatokat.
Az élet szép, csak észre kell venni.
A mulatság másnapján Pista szülei ebédre hívták Fulinka szüleit.
A mulatság másnapján Jóska szülei ebédre hívták Mendemonda szüleit.
Mindkét ebéd végén elhangzott egy bejelentés:
- Összeházasodunk és Csókiában telepedünk le- adta tudtul Jóska és Mendemonda, Pista és Fulinka.
A hír pillanatok alatt Márton és Noémi fülébe jutott. Perceken belül megkondult a nagytemplom harangja Csókiában. 
Epilógus
 
Márton és Noémi tervei nem merültek ki a táncmulatság megrendezésével. Talán mert gyermektelen házaspár voltak, vagy egyszerűen szimpatikus volt a két párocska számukra, vagy üzleti lehetőséget  vettek észre, vagy mindhárom okból, nem tudni, de elhatározták, hogy egyengetik a Jóska és Mendemonda, Pista és Fulinka sorsát.
Márton hathatós közreműködésével a város elhatározta, hogy megteremti az anyagi hátterét egy első osztályú tekecsapat működésének. Olyan szerencsésen alakultak a fejlemények, hogy őszre sikerült megszerezni egy anyagi gondokkal küszködő első osztályú fővárosi csapat játékengedélyét. Így a Csókiai Ereszték első osztályú csapat lett. Márton tudta, hogy Jóska szerződése az Inerciánál lejárt, szabadon igazolhat. Tisztességes összeget tudott fölajánlani a klub nevében Jóskának, aki ezt el is fogadta, bár voltak lényegesen többet fizető ajánlatai. Ezenkívül megbízták a klub utánpótlás nevelésével.
Pistával is megvoltak a szimpatikus házaspár tervei. Természetesen megvoltak a megfelelő információik a fiatalember üzleti sikereiről. Megtakarításaikból egy kajófa és puja gumó kereskedést terveztek létrehozni, melynek vezetését Pistára szándékozták bízni. A vállalkozásban Mendemondának is szerepet szántak, róla is tudták milyen sikeres ezen a területen. Pista egyeztetett Mendemondával, és belevágtak. A cég neve: „Heuréka” lett.
De mi lett Fulinkával. Őt nem kell félteni! Noémi mama már alig titkolt szenvedélyét divatszakma irányában végre kiélhette. Fulinkával egy kis stúdiót hozott létre. Divatbemutatókat, fotózásokat szerveztek. Mellesleg ellátták a  puja és kajófa kereskedés reklámmal kapcsolatos ténykedését is. Természetesen a cég reklámarca Fulinka lett.
A teke csapat szép sikereket produkált Jóska vezérletével. Még nemzetközi kupákra is kijutottak. A „Heuréka” puja és kajófa kereskedésnek sikerült megerősödnie, dinamikusan fejlődő cég lett. Fulinka és Noémi mama határtalan lelkesedéssel és örömmel ténykedett.
Jöttek a gyerekek. Először Jóskának született egy kisfia, Karcsi. Karcsi bölcsője tekegolyókon gurgulászott. Fulinka sem volt rest, megszületett kislánya, Legenda. Legenda lett Fulinka és Noémi mama stúdiójának reklámarca. Aztán jött a többi lurkó sorra: Jóska, Pista, Mendemonda, Fulinka.
A táncmulatságból hagyomány lett.
Jóska és Pista azon vette észre magát, hogy a nagypapakor küszöbén egy kajófa alatt ücsörögnek egy puja gumóval a szájpadlásukon. Gyermekeik, Karcsi és Legenda esküvőjét tervezgetik.
 
 
.
 
 
 
                                                         V É G E
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 621 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs