Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Csábi István Csábi István: Karófia (20. fejezet:Penge beilleszkedése Csókiában és egyéb újságok )
Csábi István: Karófia (20. fejezet:Penge beilleszkedése Csókiában és egyéb újságok ) E-mail
2011. szeptember 08. csütörtök, 07:31

Penge barátunk a frenetikus táncmulatság élményeivel feltöltődve utazott vissza új lakhelyére, Csókiába. Útitársa is akadt, a neves kocsmáros, Jóska szponzora, Talafa Márton  személyében, akiről a felesége úgy tudta, hogy színházban volt, pedig ő is a „Füst és Ózonlyuk” lumpolt tegnap este. Talafa úr a városka képviselő testületének tagjaként a csókiai hajléktalanokkal bizottságának elnökeként jól ismerte Pengét.

A bizottság létrehozta a Csókia Hajléktalanjaiért Alapítványt. Először is Penge elhelyezését kellett megoldani. Ugyan Karcsi bácsinak a város határában kifogástalan állapotban megvoltak még a kútgyűrűi , de úgy döntöttek előre kell lépni az ügyben. Sokan voltak azon az állásponton, hogy a csőlakótól a hídlakó jóval komfortosabb körülmények között él, tehát Pengét egy híd alatt kell elhelyezni, de Csókiában nem volt híd, ezért meg nem építettek. Volt, aki egyenesen szolgálati lakást akart kiutalni Pengének, de ezt végül elvetették, mert ez a hajléktalan kérdést gyakorlatilag megszüntetné. Hosszas tanácskozás után végül a városháza üresen álló széntárolóját jelölték ki Penge főhadiszállásának. „Hajléktalan Szálló” táblát helyeztek el az ajtón. Azóta már a kábel tévét is bevezették. Ingyenkonyhát állítottak föl. Rózsi nénit, város köztiszteletben álló nyugdíjas szakácsnőjét bízták meg a feladattal. Rózsi néni a saját kiskonyhájában főzött minden nap Pengének. A kiskonyha ajtajára ő is kiírta: „Ingyenkonyha”. Nappali melegedőt Talafa úr alakított ki kocsmája egyik sarkában. Az asztalon apró tábla: „Nappali Melegedő”.
Mintaszerű volt az ellátás, országos híre lett. Penge természetesen nagyon jól érezte magát, városka befogadta. Olyan sok volt a szabadideje, hogy a munkába állás gondolata foglalkoztatta, de attól tartott veszélyeztetné hajléktalan státuszát. Naponta kötelességszerűen egy-két órát kéregetett, de rendszeresen kapott segélyt is a polgármesteri hivataltól. Olyan jól ment, hogy rövidesen ő lett a Csókia Hajléktalanjaiért Alapítvány fő szponzora. Valaha remélni sem merte, hogy pályáján ilyen szép karriert fut be. Úgy döntött megírja memoárjait.  
Karcsi bácsit szaktanácsadói feladatai gyakran szólították Csókiába, ilyenkor minden szabadidejét Pengével töltötte. Időnként irigykedve tekintett barátjára. Nosztalgikus hangulatban járták végig Csókia utcáit. Pengét bemutatta Pistáék családjának, nem rejtve véka alá, hogy az elkövetkezőkben a röpködő polimibri szerepében szívesen látná barátját, maga megelégszik a madár szinkron hangjával. Kamilla mama ezt tudomásul vette, mivel nem bíz semmit a véletlenre, Penge méretére is elkészített egy polimibri öltözetet. Tiszteletben kellett tartania Karcsi bácsi óhaját, mert a Nekahiban kialakított kapcsolatai pótolhatatlanok voltak a kajófászatuk fenntartásában. A támogatásokat egyébként rendben folyósították. Most sikerült engedélyt szerezni ötven köbméter kajófa kitermeléséhez. A munkálatokat a környék jeles fakitermelőjére, a félnótás Fűrészes Mehemedre bízták.
A kajófa a legértékesebb faanyagok egyike, elsősorban bútorgyártásra használják. Babonás hiedelmek kötődnek a kajófa bútorokhoz, általában bőséget hoznak. Így a kajófa asztal az étkek gazdagságát, a szék túlsúlyt, az ágy aktív házaséletet eredményez. Akinek kajófa ablaka van, annak jók a kilátásai. Viszont a kitermelése és a megmunkálása meglehetősen nehézkes művelet. A fadöntést Fűrészes Mehemedék nagy körültekintéssel végzik. A körültekintéssel döntik el, milyen irányban döntik a fát. Magát a műveletet pedig nagy humánummal, altatásban hajtják végre. Az elterült kajófa mellett pár perces szertartásban méltatják annak érdemeit, fölelevenítik életének jelentősebb pillanatait. Utána szabdalják csak tovább.
A kajófa kivágását csak a láncfűrészek különös élezési technikájával lehetett elvégezni. Ezt a technikát a favágó családok hétpecsétes titokként őrizték, normál halandó a közelébe sem juthatott. A családtagok közül is csak azok ismerhették, akik egy különös próbatételen megfeleltek. Fejjel lefele kellett megmászniuk egy kifejlett kajófát, fogaik között egy láncfűrésszel. Mehemed középső fia épp Pistáék erdejében teljesítette a próbát. A hagyomány szerint jutalmul ő döntötte ki a megmászott fát, és végezte el a szükséges rituálékat. Apja nagyon elégedett volt, bizony ez a mutatvány neki annakidején csak harmadjára sikeredett, rosszakarói szerint ennek nyoma maradt, mert a talajfogásnál is a lába volt fölfelé, ezért lett félnótás.
A próbatételnek Penge is tanúja volt. Megállapította, hogy a kajófászat  akrobaták nélkül halálra ítélt ágazat, ugyanis épp ezekben a napokban végezte első gyakorló repüléseit, mint polimibri kakas. 
Penge –szintén Karcsi bácsi közbenjárásával- Jóskáék családjával is jó kapcsolatokat ápolt. Sokat mesélt Jóska tekemeccseiről, hiszen annak idején maga is nagy szurkolója volt a TSC csapatának. Besegített a gazdaságba is, mint pujacsősz . Történt ugyanis, hogy a puja  földeket egy időben rendszeresen dézsmálták. Érdekes módon minden harmadik sor minden negyedik bokrára jártak rá több gazda birtokán is. Ebből arra következtettek, hogy azonos lehet az elkövetői kör. Sikerült megzavarniuk a banditákat az arab számok rómaira történt cseréjével, így ideig-óráig nyugtuk volt, de végül a tolvajok valószínűleg megtanulták a római számokat is, és tovább garázdálkodtak. Ekkor jelentkezett be Penge csősznek, úgy sem jelentett számára különös terhet pár éjszaka a szabadban. Sikerült is pár alkalommal megfutamítania a betolakodókat. Még arra is ügyelt, hogy ládáikat tele szedve hátrahagyják, legalább így besegítettek a betakarításba, de elfogni őket nem sikerült. Ördögi tervet eszelt ki. Cédulákat szórt szét a pujásban a következő szöveggel: „Ön nyert egy kéthetes nyaralást a festői Hehere szigetekre”. Apró betűkkel az oldal alján arra kérte a megtalálót, hogy egy láda puja gumó kíséretében egy megadott címen holnap hétkor jelentkezzen a papírossal, ott majd a részleteket tisztázzák. Terve tökéletesen bevált, a tolvajok a megadott címen Csókia rendőrkapitányával minden apró részletet tisztáztak.
Penge ázsiója nagyot ugrott a kisvárosban.
Az idős Jóskát nem hagyta nyugodni kajófászatának elvesztése. Az ősi Heródius családnak szüksége van kajófásra. A puja gumó genetikai kutatásainak végeztével  Kancsura Jani birtokán kajófa csemetéskert kialakításába fogott. Keltetőjében sorra dugták ki orrukat a kajófa palánták. A csenevészek számára még inkubátorokat is tudott biztosítani. Penge is sokat segített nehézsorsú, elhagyott, árva csemeték begyűjtésével, akik nagyon hálás nebulói lettek a faiskolának. Fokozatosan töltődött fel a kert a Heródius család  kajófáinak új nemzedékével. Már csak telepítésre alkalmas területet kell szerezni.
Időközben fölépült a pujászok új regionális központja Csókia és Teringette mezsgyéjén, Libikóka Géza megosztott portáján. Libikóka Géza  és lánya csókiai, felesége és fia teringettei polgár volt. Hálószobájuk Teringette, konyhájuk Csókia területére esett. A regionális központ bejáratának, udvarának és házának tengelye lefedte a két városka határvonalát. A két városka kapcsolatára jó hatással volt ez a salamoni döntés, a központ is eredményesen működött.
Nyugodtan teltek a napok Csókiában.
 
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 847 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs