Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Csábi István Csábi István: Karófia (18. fejezet: A forgatás)
Csábi István: Karófia (18. fejezet: A forgatás) E-mail
2011. szeptember 02. péntek, 07:08

Pista úgy határozott, hogy a „Polimibri Dallamok” c. klipjét tókiai helyszíneken forgatja tovább. Hetedik érzéke azt sugallta, hogy pár nagyvárosi és tengerparti kép polimibri madárral közelebb hozza a sikerhez. Fölkereste hát Karcsi bácsit, akit nem dobott fel az ötlet, szeretett volna ettől a szereptől megmenekülni, de a szerződés kötelezte.

A bevezető képsorokban az égbolton feltűnő polimibri madár méltóságteljesn a tókiai székesegyház száztíz méter magas kupulájára ereszkedik.
-Szó sem lehet róla!- szólalt meg Karcsi bácsi, és csomagolni kezdett.
-Ez csak trükk Karcsi bátyám, a stúdióban vitorlázik egy keveset, azután odamontírozzuk a kupolára.
-Rendben- felelte az öreg aviátor,- de a montírozáson én már nem leszek itt-, tette hozzá a biztonság kedvéért. Nem bízott már az új módszerekben
Nimfaként Fulinka egy szikla tetejéről követte tekintetével a jelenetet a forgatókönyv szerint. Ezt a képsort Karamandában, Fulinka szülőfalujában vették fel, mert Tókia környékén nem volt alkalmas szikla. Így ismerte meg Fulinka szüleit Pista. Látogatásuk eredeti célját titokban tartották, mert Dulinka Mihály nem díjazta leánya filmes ambícióit.
Pista volt az első barát, akit Fulinka bemutatott szüleinek. Pista sem élt meg ez idáig hasonló szituációt. Lesték minden mozdulatát. Szerencsére Mihállyal a pujászat aktuális és általános problémáiban megtalálták a közös témát. Pista nem dicsekedett családjuk friss vállalkozásával, a kajófászattal. Mihály be is mutatta birtokát. Nagyon büszke volt az általa kreált spirális módszerre:
- Amikor sorba vetjük a puját, akkor a sorok végén a műveléskor mindig jelentős a forduló miatti időveszteség, az idő pedig pénz, mint jól tudjuk. Amennyiben egy spirál mentén -a gyengébbek kedvéért-, kakaós csiga formára vetjük a puját, nincs sorvége, nincs veszteség
-Fantasztikus, korszakalkotó-ámuldozott Pista.
-Van más is!- szólt Mihály, akinek kezdte megnyerni bizalmát Pista.- Ultrahang detektor.
A készülék ultrahang segítségével a puja gumókról szerkesztett kijelzőjére képet, így a gondos pujász nyomon követhette a gumók föld alatti fejlődését, időben kiszűrhette az esetleges elváltozásokat.  
-Saját gyártmány.
Pista tovább lelkendezett és egyre közelebb került Mihályhoz.
Klárika, Fulinka édesanyja is tesztelte szegény gyereket. Pista levesébe erős paprikát csempészett, szerinte az igazi férfi étkezéséből az nem hiányozhat. Meg is kérdezte:
-Ugye szereted az erőset?
-Hogyne- válaszolta Pista, könnyeivel küszködve, mert már túl volt az első három kanálon.
-Akkor szedhetsz még, ez a legjobb fajtánk, saját termés- már nyújtotta is Pista felé Klárika mama egy tányéron kertje büszkeségét.
Pista érezte, hogy most észnél kell lennie, nagyon fontos, hogy Klárika mama észrevegye benne az igazi férfit. Két paprikát is levesébe tett. De fogalma sem volt, hogy ezután mit fog tenni. ízűen kanalázott levesében, de szájához mindig csak az üres kanalat emelte. Klárika örömmel nyugtázta magában, ez egy kiváló fickó. Nem vette észre, hogy a leves nem fogy. Fulinka tisztában volt a helyzettel. Váratlanul az ablakhoz lépett:
-Nézzétek, egy tarajos muszinka
Mindenki az ablakhoz rohant. A tarajos muszinka egy nagyon ritka állat, a babonás hiedelem szerint nagy szerencse ebéd közben látni. Pistának erről fogalma sem volt, de nagyon örült megjelenésének, mert legalább időt nyert. Fulinka kihasználva a zűrzavart, eltüntette Pista levesét. A tarajos muszinka fölszívódott, de a szülők így is örültek leányuk ritka szerencséjének. Pista hálásan kacsintott Fulinkára. A legnagyobb békében és elégedettséggel folytatták az ebédet. Pistát befogatta a Dulinka család.
Délután indultak forgatni. Fulinka gyakorlott sziklamászó volt, környékükön népszerű ez a sportág. Természetesen a jelenet is Fulinka ötlete volt.  Pista még a televízióban sem szerette látni ezt a sportot, lévén alföldi gyerek. Nagyon össze kellett szednie magát, amikor a sziklák közé értek. A legnehezebb szakaszon jártak, Pista tudta, hogy most nem imitálhatja a dolgot, mint a leves evést. Ekkor egy párkányon furcsa jószágot vett észre. Termetre akkora volt, mint egy macska, de a füleit egy szamár is megirigyelhetné. Az orrától a farkáig piros taraj húzódott. Farka lompos  és tarka. Bundája is legalább hatszínű.
-Odasüss!- súgta kedvesének.
-Tarajos muszinka, gyorsan a kamerát!  
A tarajos muszinka karófia állatvilágának ritkasága. A hiedelmek szerint valamikor házi állat volt. Házőrzőként állt az ember szolgálatába, kiálló ormokoról és magas fákról kémlelte a betolakodókat. A dolog addig működött, amíg a muszinkák nem jöttek, hogy gazdájuk egy másik muszinka szemében betolakodó. Betolakodáskor gazdája szívesen vitte magával muszinkáját, hogy jelezze, otthon vannak-e betolakolandók, sőt elvárta azt is, hogy jelezze, hol van a betolakolandók muszinkája. Amikor meg hozzájuk jöttek betolakodni, jelezni kellett a betolakodó mellett a muszinkáját is. Előfordult, hogy baráti okokból, illetve családalapítás céljából a muszinkák csak úgy meglátogatták egymást, ilyenkor nem tudták mit jelezzenek. Zűrzavar alakult ki, a tarajos muszinkák elhidegültek az emberektől, és fokozatosan visszavonultak a sziklák közé. Ritkán tettek egy-egy látogatást az emberek portáján, ami nagy szerencsét jelentett a néphit szerint. Pistának sikerült élőhelyén lencsevégre kapnia eme különös élőlényt, amit a klipjében is föl akar használni.
Végre elérték úti céljukat, kezdetét vette a forgatás. Fulinka csodálatosan mutatott, nagyszerű felvételek születtek, erről meggyőződhetnek, ha megveszik a klipet.  
Visszatérve Tókiába a forgatást, abban az öbölben folytatták, ahol Fej, a lábasfejű tiszteletét tette. Ott volt Pista, Jóska, Fulinka, Mendemonda és Karcsi bácsi. Karcsi bácsi magára öltötte a polimibri trikolórt. A fehérnép úgy tudta, hogy a jelmez a „légi feltételek” alapján készült, Karcsi bácsi most vette fel első alkalommal. Mindenesetre nagy sikert aratott.
A jelenetben Karcsi bácsi méltóságteljesen a tengerparti fövenyre ereszkedik. Megfáradt tollazatát szándékozik rendbe szedni. Közben föltűnik a nimfa, a polimibrik védőszentje. Pajkos játékba kezd a madárral. Édesen kergetőznek, Karcsi bácsi föl-föl röppen. Paskolnak is a vízben
Nagyon jól mutattak, prímán haladt minden, amikor Karcsi bácsi egy légies piruett közben egy gallydarabon borzalmasan nagyot esett. A trikolor olyan saras lett, hogy a forgatást föl kellett függeszteni, ráadásul az öregnek is sajgott mindene. Másnap folytatták, de Karcsi bácsit a szokásos módon csak a puja párlat és egy kis gázsi emelés tudta visszazökkenteni a régi kerékvágásba.
A felvételek elkészültek. Pista és Fulinka időközben üzlettársak lettek, az utómunkálatokat már együtt készítették.     
 
.
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 230 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs