Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Csábi István Csábi István: Karófia (14. fejezet: A génkezelt puja növény)
Csábi István: Karófia (14. fejezet: A génkezelt puja növény) E-mail
2011. augusztus 23. kedd, 07:16

Korunk tudománya a genetika természetesen elérte Karófia partjait is. A Putesz felügyelete alatt megszületett az első génkezelt puja növény, meghökkentő eredménnyel. Mint tudjuk egy szem elvetett puja magból három darab puja gumó keletkezik. A gumók súlyukban formájukba alig különböznek egymástól. A génkezelt puja magból viszont három normális és egy fél gumó . A három egész gumót vizsgálva a tudósok semmilyen rendellenességet nem tapasztaltak. Annál nagyobb gondot okozott a fél gumó, aminek a formája a megdöbbentő,  egy fél gömb alakját vette fel ugyanis. A termésátlag tehát megnőtt, de mit lehet kezdeni ezzel a lehetetlen alkattal? Egy áruházlánc jelentkezett, hogy szeletelt, vagy hasáb formában forgalmazná a gumót, de így nem kell neki. Végeztek is ilyen irányú kutatásokat, de egyelőre semmi eredmény.

A csíráztatás után nevelt génkezelt egész gumó magvait elvetve a növény alatt hat fél és egy egész gumót találtak. Tehát a termésátlag tovább nőtt, de mi legyen a fél gumókkal? Megpróbáltak a fél gumó csíráztatással nyert magvaival termelni, de így csak két egész és egy fél gumó  lett az eredmény, ami visszalépés. Variációk végtelen tárháza került elő. Az előbbi változatokat félből és egészből, azok lemenőit keresztben és hosszában csíráztatták, magvaztatták, elvetették. Egy miniszteri rendelet törzskönyvek használatát írta elő. Voltak olyan magvak, melyek eredetét hat generációra is visszavezették, de már megjelentek az első törzskönyvek a feketepiacon is. Átláthatatlan helyzet alakult ki. Véletlenszerűen ütötték fel a fejüket a fél gumók az ország különböző pontjain. Ráadásul amatőr kutatók tömkelege folytatott kísérleteket dicsőség és haszon reményében, tetőzve a káoszt. Közéjük tartozott Jóska édesapja Csókiában.
Jóskát ismerjük kísérletező kedvéről, romantikus vonásairól, amit egyszülött fia is örökölt. A család ügyeit gyakorlatilag a racionális és rendkívül praktikus Mónika mama vitte, aki határozottan elutasította és elhatárolta magát a génspekulációktól. Jóska nem bírt a vérével, ezért titokban kezdte el kísérleteit. Kancsura Jani háztájiát vette bérbe dugi pénzén az izgalmasnak ígérkező vállalkozáshoz. Nagyon alapos volt, nem akart semmit se a véletlenre bízni, elsők között a puja palánták (nebulók) részére kisiskolát létesített a birtok egyik sarkában. Gondolta, ha a kajófászoknak van faiskolája, neki miért ne lehetne hasonló intézménye. Egy már futó programhoz csatalakozott, ami a két egész és négy fél gumó stádiumánál tartott. Kezdetben az elsőszülött fél és a másodszülött egész gumókat kellett csíráztatással magvaztatnia, majd palántáikat nevelnie. A későbbiekben folyamatosan kapta az újabb feladatokat, gyűjtötte be a felek és egészek variációinak tárházát.
Mónika mama persze rájött az idős rejtett ténykedésére, de meggyőződött róla, hogy semmi kár nem érheti gazdaságukat, úgyhogy megelégedett ez apró tréfával. Titokban vetett egy sor eredeti puja magot Jóska birtokára. Látni kellett volna Jóska ábrázatát, amikor felszedve a termést, nem talált fél gumót. Keresztbe, hosszába és lefele áskált, de mindhiába. Jelentette az esetet a program vezetőjének, aki ugyancsak meglepődött. Pontosan ő sem tudta, mit kutatnak, de ez az eredmény nagyon kilógott a sorból. Ezért soron kívül helyezte, amit a vezetőség, hosszas vita után jóváhagyott.
Hamarosan a Zöld Karófok és más környezetvédő szervezetek tiltakozó akciókat indítottak a génmanipulációk ellen. A parlamentben is napirendre került az ügy. Végül törvényben tiltották meg a genetikai kutatások folytatását, a génkezelt növények termesztését.
Tehát a fél gumó „tiltott gyümölcs” lett. Ez azonnal felkeltette a maffia érdeklődését, így végre piaca lett a fél gumónak. De a kezdeti sikerek után a kereslet visszaesett, csupán pár aberrált gumó kör veszi e félresikerült kísérlet félresikerült termékét.
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 1814 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs