Szegény ember konyhája - Grízgaluska leves |
Grízgaluska leves A leveszöldségeket a kelkáposzta és/vagy a karfiol kivételével, kevés olajon pár percig dinszteljük. Ezután vizet vagy húsleves alapot öntünk rá, sózzuk,felforraljuk és takarék lángon főzzük amíg a zöldségek megfőnek. Ez a dinsztelés miatt elég gyorsan fog menni, de azért adjunk időt a leves ízeinek .. Búzadarát/grízt , két tojást és egy púpozott ek. lisztet és sót keverjünk össze, hagyjuk állni addig míg a leves megfő, ebből lesz a grízgaluska:). Ne feledjük el, a vége felé a levesbe tenni a kelkáposztát/karfiolt, mert ezek gyorsan elkészülnek, én ki is szoktam tenni aztán egy tányérra, mert szeretnek szétesni. Fogjuk a grízes galuska tésztát és kanállal a levesbe szaggatjuk,ha minden galuska után a kanalunkat egy pillanatra a levesbe mártjuk, könnyebben megy. Forrás után még öt percig főzzük. Jól megnőnek, én teáskanállal szaggattam és még így is szép nagy galuskák lettek.:)) El is készült, jó étvágyat:) Küldjetek recepteket Ti is!!
"A búzadara vagy gríz a búzának durva őrleménye. A liszthez képest a magyar konyha szűkebb körben alkalmazza, de van ahol ez a leggyakoribb gabonaőrlemény.
|
Hozzászólások
A káposztát szép vékony csíkokra szeleteljük. Egy serpenyőben olajat hevítünk. Bele tesszük a káposztát és kevergetjük. A mikor egy kicsit összeesett a káposzta, pótoljuk a maradékkal. Megsózzuk gyengéden és kevergetjük tovább. Közben fel feltesszük a vizet a tésztának. Muszáj megismételni, hogy közben kevergetünk folyamatosan, ugyanis ekkor párolog el a víz a káposztából! Azért egy kicsit békén is hagyhatjuk, ilyenkor odakap, de ez pont jó, mert ettől lesz jellegzetesen finom íze. A mikor minden szál káposzta szép aranysárga, akkor teszünk hozzá cukrot és ezzel karamellizáljuk . Mire ez megtörténik, a tészta is elkészül. A két alkotót összekeverjük és máris tálalhatjuk.
Négy embernek körülbelül két kiló káposzta kell!
Jó étvágyat kívánok!