Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Szegény ember konyhája Szegény ember konyhája - Hajdina
Szegény ember konyhája - Hajdina E-mail
Írta: Timi   
2011. augusztus 04. csütörtök, 11:21

 

Nyár van, ráérek. A családom nem egységes örömére, kísérletezgetek:)

Nemrég olvastam a hajdináról, rengeteg jó dolgot írnak róla (ahogy sok mindem másról is:) ) , vitaminok , nyomelemek serege, és mindenféle jó hatás ,gondoltam egy próbát megér.

„A hajdinát a mongol és a török népek (a keresztény európaiak szemében "pogányok") ismertették meg a térségben. Eredetére, Európába érkezésének körülményeire utalnak a népies nevei is: egyes vidékeken nevezik pohánkának, pogánykának, pogánybúzának, tatárkának, szerecsenbúzának is. Maga a (leggyakrabban használt) hajdina név is a német heiden "istentelen, pogány" szóból származik. „

Hozzávalók: hajdina, hagyma, füstölt kolbász,paradicsom, paprika, só

Először is megállapíthatjuk, hogy elég érdekesen néz ki, apró kis magvacskák fura” illat” –tal.

Háromszor át kell mosni forró vízzel, hogy meg szabaduljunk a jellegzetes „olaj” szagától, ami engem nagyon emlékeztet a nyersgumi szagra. Azután egy tál vízbe tenni, felforralni, leönteni róla a főzővizet, ennyi az előkészítés. Most így néz ki:

Hagymát és karikára vágott kolbászt pirítunk együtt, a végén beletesszük a paradicsomot és a paprikát is.

Összerottyantjuk, és mehet bele a hajdina. Először annyi vizet öntöttem rá, hogy épp ellepje, majd mikor elnyelte, öntöttem még.

Hasonlít a tarhonyára, a végén egész jó kis ebéd lett belőle:)

 

 

„Ez sem olcsó”

Mondta nekem minap valaki, akkor épp szegény sztrapacska volt a soron.. Aúú.. már megint.  Azóta játszogat a gondolat újra a fejemben.. Mi az, ami belefér a szegény ember konyhájába. Nem tudok máshonnan kiindulni csak a sajátomból, és mivel nem vet fel a pénz, így ez is egy szegény ember konyhája, tehát hiteles kell, hogy legyen. Persze válaszoltam: „Sokat gondolkodtam ezen, nehéz..” „ Zsíros kenyér vékonyan kenve, akciós kenyérből” volt az egyik válasz. Szeretem a zsíros kenyeret, főleg a kolbászzsírosat, paradicsommal vagy paprikával, vagy kovászos uborkával..hmmm… de azért nem minden nap. Hoppá.. lehet, hogy mégsem vagyok elég szegény, pedig igyekszem:))

A szükség  fantasztikusan fejleszti a kreativitást, de az tény, a semmiből nem lesz ebéd…

Segítsetek, mit főzzünk holnap? 

 

Hozzászólások 

 
#2 kisolga 2011-08-13 13:12
Hajdina

Hajdanában,
Danában
élt egy lovag
magában.

Folyton csak vítt,
szíve hölgyét kereste,
s nem érzett kínt,
bár egyedül lelte az este.

Hajdinára,
dinára,
a lovag rátalált
a hajdinára.

Egy beste török este,
a lovag magányát látva,
orvul az útjába tette,
s gondolta hátha,
tátva marad a lovag szája!

Hajdinárom,
dinárom,
a lovag dalol
a hajdináról.

Sisak tető a bogrács,
pajzs a serpenyő,
kard a fakanál.
Nem kell ide nő!

Hajdina dina,
hajdina lám
Estére legyen a
babám!
 
 
#1 kisolga 2011-08-04 13:42
Megvédem a sztrapacskát!
Mi az, hogy olcsó? Ez épp olyan relatív fogalom, mint az, hogy szegény. Attól is lehet valami olcsó, hogy rövid ideig kell előkészíteni vagy főzni. Kevés edény kell hozzá, a végén vagy közben nem kell annyit mosogatni. Az emberi energia is drága!
Ezek azok a jól kipróbált receptek, amiket a nagyszüleink is tudtak. Olyan alapanyagokkal dolgoznak, amelyek minden fontos dolgot tartalmaznak, amire a szervezetnek szüksége van.
Éljen a kreativitás!
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 633 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs