Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Csábi István Csábi István: Karófia 10. fejezet:Pista tókiai nyomozása)
Csábi István: Karófia 10. fejezet:Pista tókiai nyomozása) E-mail
2011. augusztus 04. csütörtök, 06:30

Nézzük mire jutott Pista a család, a kajófás és a polimibri populáció érdekében folytatott nyomozás során. Először Karcsi bácsi nyomába eredt. Az időst ugye láttuk udvarolni a tekecsarnokban, később pedig nyilatkozott a Tv-ben, mint az utca embere

Jóska, akit Pista bevont az akcióba, akadt a tekecsarnokban. A takarítónővel kialakult románc egyre mélyebb kapcsolattá alakult. Mélységét jellemzi, hogy szerelmi fészküket a csarnok alagsorában alakították ki, sőt nagy titokban Karcsi bácsi ott is vackolta el magát. Másenka, így hívják a takarítónőt, szeretett volna kiugrani egy vasutassal folytatott kapcsolatából, csak nem mert, mert a tizedik emeleten laktak. Most szervezi lakáscseréjét a földszintre, ahonnan már lépni is elég, nem kell ugrani.
Karcsi bácsi számára viszont az alagsori fészek óriási ugrás volt. De történt az időssel egyéb jó dolog is. A szerencsétlen riporterrel készült interjú után újabb hihetetlenül szerencsés fordulatot vett az élete­: A TV csatorna utcai főtanácsosa és rendszeres szakmai riportalanya lett. Feladata az utcai forgatag pulzálásának hőmérőzése volt, különös tekintettel a puja gumók rituális hatásainak vonatkozásában. Hetente egyszer az idétlen riporter interjút készített vele, amit „Utcai pujadratta” címen sugároztak Következzen egy részlet a az egyre népszerűbb pujadrattából:
-Karcsi  bátyám, nyújtana nekünk egyenes adásban egy tárgyilagos körképet a  Csalanyinszkij sugárúton történtek hátteréről?-kérdezi a riporter.
-Hogyne fiam. Ismerem a körmönfont igazságot. Tegnap délelőtt először keresztbe azután hosszába sétálgattam a sugárúton. Mígnem tőlem egy sercintésre hosszával keresztben megállt egy puja gumót szállító teherautó, aminek a széle-hossza nem volt egy. A sofőr puja gumós ládákat kezdett lerakodni a közismert árus, Tódor bódéjába. A ládákon „Mennyei rituálé” felirat, de hiányzott az „A” illetve a „B”  jelzés, ami a szájpadlásos és a lábujjközi gumókat különbözteti meg. A sofőr sietett, azt gondolta olyan mindegy, ötletszerűen egy zsírkrétával pótolta a jelzéseket. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott az A-ból  B lett a B-ből A . Pedig az egyik mássalhangzó, a másik magánhangzó és mégis. Persze ekkor még nem voltam bizonyos a cserében, vártam a vevőket, vajon mi lesz ebből. Két középkorú férfi érkezett A-ból és B-ből is vettek egy-egy kilót. Követtem őket. Hogy ne legyen gyanús időnként eléjük szaladtam, mert tudtam hova tartanak. A Terembura emlékpark felé vették az irányt, ahol több gumó kör is előszeretettel végezte rituáléját. Leültek egy kajófa hűvösébe, és elkezdték a műveletet. Pár perc múlva megdöbbentő látványban volt részem. Némi gyötrődés után az egyik férfi megragadta a másik puja szeletet szorongató legalább negyvennégyes lábát és puja szeletestől a szájába tömködte lábujjait. A másik szinte azonnal viszonozta a mozdulatsort. Időközben Tódor egyre több kuncsaftja telepedett le a park kajófái alá. A hatás hasonló volt. Leírhatatlan formációk alakultak ki. A „Bírjuk a Gyűrődést” gumó kör hét fős csoportja kört formázva nyamnyogott egymás lábujjain. Egy magányos farkas majdnem leharapta bal lábának kisujját. Volt akinek mindkét lábának ujjain cuppogtak. Nem folytatom, A-ból B-be nagyon sok módon eljuthatunk, nyugodtan engedjék el a fantáziájukat!
-Köszönjük, köszönjük Karcsi bátyánk, hogy megosztotta velünk ezt a rendkívüli élményét. Mi pedig kedves nézőink meggyőződhettünk arról, mily határtalan lehetőségekkel szolgál számunkra nemzeti kincsünk, a puja gumó kimeríthetetlenül gazdag tárháza.
Mindezért Karcsi bácsi tisztes honoráriumot kapott. A nézettség pedig nőttön nőt.
Ez még nem minden Karcsi bácsi siker szériájából. Kapcsolatot teremtett Tihamérral, a már ismert kótyagos kajófásszal is, nem feledve eredeti célját a polimibri csevej kutatást. Könnyen összejöttek. Karcsi bácsi a fárasztó utcai feladatok végeztével gyakran regenerálódott némi puja párlat kedves társaságában a Nekahi székházát övező kajófásban. Egyik alkalommal fölszakadt belőle egy ritkán hallott, régi polimibri sanzon fülbemászó dallama, ami be is mászott az arra kószáló Tihamér fülébe. Tihamér először megpróbálta kipiszkálni hallójárataiból, de rájött, hogy tulajdonképpen nem is zavarja, így inkább elindult a hangforrás felé.
  -Polimibrizgetünk, polimibrizgetünk?-szólította meg nem túl bizalomgerjesztően Karcsi bácsit.
  -Ühüm.-válaszolt az öreg, ezzel abba is hagyta dudorászást.
  Erre Tihamér füléből kiesett a dallam. Lehajolt érte és visszadugta. Most ő dudorászott. Karcsi bácsi hörpintett egyet a puja párlatból, majd Tihamér felé nyújtotta a butykost. Tihamér is hörpintett egyet. Közös nevezőre jutottak, egy új barátság szövődött. Tihamér bevallotta, hogy messziről dúdolászó polimibri kakasnak nézte Karcsi bácsit. Az idős bevallotta, hogy nem ez az első ilyen esete. Hamarosan a polimibrik társasági életéről kezdtek épületes értekezésbe, ez mindkettőjük kedvenc témája.
Nem hiszik el, Tivadarnak három hétre sem volt szüksége, hogy polimibri csevej ügyi tanácsnoki megbízatást szerezzen új keletű barátjának hivatalában. Így tulajdonképpen Karcsi a megfelelő tanulmányokat is elvégezte, mert egy polimibri csevej ügyi tanácsnok már elegendően jártas a polimibri csevej ügyekben. Piszkosul ment a szekér.
Gondolhatják szegény Pista gyereknek mennyi energiájába tellett, amíg a fenti információkat begyűjtötte. A nyomkövetés, álcázás, rejtőzködés, lehallgatás és egyéb kriminalisztikai trükkök teljes tárházát bevetette. A feladat másik fele, az újsütetű antialkoholista Gongl Fajansz feltérképezése még hátra volt. Úgy döntött az Antialkoholista Ligán keresztül káderezi le Gongl urat. Belépett tehát a Liga ifjúsági tagozatába. Fura szerzetek alkották a Liga tagságát. Vezetőjük, Paprika János évek óta perben áll a tókiai szeszfőzdével, mert állítása szerint a vállalat leitatta a sárga földet. Történt egyszer ugyanis, hogy a cég legnagyobb tartályának teljes tartalma egy balest következtében a sárga földre ömlött. Paprika úr állítása szerint a sárga föld akarata ellenére itta be a folyadékot. A szeszfőzde rafinált jogásza ellenpert indított, azt állítja, hogy a sárga föld jogtalanul beitta tulajdonukat, tekintet nélkül néhány ügyfelükre, akik gyakran isszák magukat épp a sárga földig. A lényeg, hogy évek óta civódnak egymással és a sárga földdel.
A Liga gyűléseit heti rendszerességgel a Csalanyinszkij sugárút 179. szám alatti épületének tetőterében kialakított székházukban tartották. Az épület több civil szervezetnek adott otthont. Itt székelt többek között a Karóf Bárányfelhők Megfigyelőinek Egyesülete, a Kutyák és Macskák Együttélését Segítő Családsegítő Központ, a Segíts Magadon Alapítvány, a Piroska és a Farkas Társkereső Szolgálat. Ha valakit érdekel, hogy mi szokott történni a Liga gyűlésén, menjen el a fenti címre és megtudja. Pista elment, ügyesen Fajansz barátunk mellett foglalt helyet. Összeismerkedtek. A gyűlés végére Pistának sikerült elérni, hogy együtt nem mennek kocsmába. Sajnos ez csak félsiker volt, mert végül elváltak és nem mentek együtt sehova. A következő alkalommal Pista sokkal konstruktívabb volt. A gyűlés végén így szólt Fajanszhoz:
- Tegnap polimibri csevejt hallottam a Nekahi kajófásában.
- Lehetetlen! Tíz éve polimibrikkel foglalkozom, de ez idáig egyszer hallottam őket csevegni, azt is Csókiában.-ámuldozott Fajansz. 
- Tókiában? Hiszen én tókiai vagyok!- adta az ártatlant Pista.
- Holnap négykor végzek a Nekahiban, találkozhatnánk a kajófás északnyugati átjárójának baloldali szegletében, a hetedik kajófa tövének déli oldalán, amennyiben az időd engedi. Nagyon szeretnék újra polimibri csevejt hallgatni.
- Rendben! 
 A találkozó létrejött. Az egyre dörzsöltebb Pista gyerek, úgy döntött elfoglalnak egy alkalmas leshelyet, de ma semmiképp nem fognak polimibri csevejt hallgatni. Egyébként is túl nagy szervezést igényelt volna. Nem rendelkezett akusztikussal, ráadásul hangfelvétele sem volt, azt Karcsi bácsitól szándékozott beszerezni a közeljövőben. Megelégedett azzal, hogy kifürkészi Fajansz gyengéit, erre a közös leselkedés, pontosabban fülelés kiváló alkalomnak bizonyult.
-Hol születtél?-kérdezte Pista, miután elfoglalták fülelő helyüket. 
-Pampóniában. Tudod hol van?
-Csak sejtem.
-Pampónia egy kis falu a déli pampák belsejében. Rampáiról híres. Jóval megelőzve korukat, még a vasút feltalálása előtt a pampóniaiak megépítették első rampáikat. Ugyan haszontalan építmények voltak, de sejtették, hogy egyszer még valamire jók lesznek. Sajnos mire a vasút Pampóniába ért a rampák annyira erodálódtak, hogy újra fel kellett találni őket. Pampónia azóta is bizakodik, talán új találmányuk, a digitalizált ürgelyuk majd meghozza számukra az áttörést. Még pampóniai kisiskolás koromban olvastam először a polimibrikről, a könyvet a mai napig őrzöm. Tókiába jöttem kajófászatot tanulni. Az iskolát befejezve a Nekahihoz kerültem. Azóta járom az ország kajófásait, várom a nagy találkozást polimibrikkel.
Pista sejtette, hogy a nagy találkozás hamarosan Csókiában létrejön. 
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 445 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs