Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Csábi István Csábi István: Karófia (1-2. fejezet: Karófia, Csókiai gyökerek)
Csábi István: Karófia (1-2. fejezet: Karófia, Csókiai gyökerek) E-mail
2011. június 21. kedd, 09:17

 Létezik egy szigetország a délkeleti hosszúság és az északnyugati szélesség metszéspontja környékén, a neve Karófia. Zászlaja a zöld-sárga-kék keresztben  sávos trikolor. Címerében az ősi korona mellett a szigetre oly jellemző kajófa és az egyedül itt honos, puja növény gumója szerepel. Nagyon kellemes, mérsékeltövi éghajlat uralja ezt a vidéket.

 
A szigetországnak gazdag történelmi múltja van. Legjelentősebb államférfiukat, I. Puja .királyt, a mai napig nagy kultusz övezi. I. Puja 1323 évvel ezelőtt egyesítette a sziget törzseit a legerősebb puja népcsoport szárnyai alatt. A legendák szerint törzse erejét a sziget számára  manapság is oly fontos puja növénynek köszönhette, ugyanis a gumójából az ősi recept szerint készített kivonat fogyasztása sűrű gyermekáldást eredményez. Innen az ősi mondás: ha a puja bujálkodik, gólya madár iparkodik. A szer hatásosságát tudományosan a mai napig nem sikerült teljes bizonyossággal megalapozni, de jellemző, hogy még az ENSZ Szaporodás- biológiai Intézete is nagy összegeket fordít a gumóval kapcsolatos kutatásokra. Mindenesetre a kivonatnak jelentős szerepe van az ország kiviteli cikkeiben, nem kis diplomáciai bonyodalmakat okozva a túlnépesedett államokkal.
 
A történelem során nem egyszer vívott kisebb-nagyobb háborúkat Karófia a környező szigetvilág hatalmasságaival. Időnként be kellett hódolniuk gaz agresszoroknak és időnként hódoltak be nekik gaz agresszorok. Rendszerek jöttek, mentek. A világháborúk sem kímélték a térséget. Napjainkban is egy rendszerváltáson vannak túl. Most csak 3-4 párt öli egymást  demokratikus keretek között..
 
A közelmúltban az egész világot bejárta annak a  szenzációs régészeti leletnek a híre, mikor a karófiai régészek  több millió éves előember csontvázakra bukkantak. A tudósok, a leletek mellett talált megkövült letöredezett  faágakból nem mindennapi felfedezésre jutottak. Megállapították, hogy az  ősembert nem a kíváncsiság  hozta le a lombkorona bőségéből és biztonságából, hanem a túlsúlya!
 
 Az alulméretezett faágakon túl, további bizonyítékul szolgál, a lelet géntérképe, melyben megtalálták a  mai karófai emberek enyhe túlsúlyát is okozó gént. Azóta mondják Karófiában egy-egy szerencsefiára: „Puhára esett!” Gondoljunk csak bele ugyanis, hogy erre a nagy evolúciós kísérletre, milyen nagy hatással volt az altalaj állaga!
 
Nos, itt vagyunk hát napjaink Karófiájában, ebben a nem túl csendes, nem túl zajos, sem nem gazdag, sem nem szegény , globalizált ,12 milliós, 140 000 négyzetkilométeres sziget -országban.
 
 
 
Csókiai gyökerek
 
Történetünk nem messze Tarófától (a szigetország fővárosától) folytatódik. Csókia kisvárosban, ahol született Jóska és Pista. Együtt nőttek fel, külön családban, de jobban ismerik egymást mint egy ikerpár. Jellemzően Jóska tudja, hogy amikor Pista sekély vízbe ugrik fejest, akkor Pistát a lábánál fogva kell kihúzni az iszapból. Ezt Pista is jól tudja Jóskáról.
 
Pillantsunk a jövőbe! Pörgassük előre az idő kerekét harminc évvel! Kedvenceink a nagypapakor küszöbén állnak. Találkoznak a régi utcában.  Kalandos életüket újra kell beszélniük. Az ősi kajófák árnyékában egy kis szelet puja gumót a szájpadlásukhoz szorítva.
 
Kedves olvasóm itt tegye le a könyvet, mert a következőkben el fog szörnyülködni milyen bonyodalmakat fog, még okozni a kajófa és a puja növény ily békés együttléte.
 
Már belegondolni is szörnyű, hogy az egyik gumó és a másik fa!
 
Nos, a két gyerek piszok jól megértette egymást egykor, de az élet furcsa dolgokra képes. Most csak ülnek egymás mellett. Jóska fia Karcsi feleségül akarja venni Pista lányát, Legendát.
 
Nézzük meg, mi is a helyzet napjainkban!
 
Jóska családjának birtokában harminc hektár kajófás van. Pistáék látszólag sokkal szegényebbek, mert csak tíz hektáron termelnek puját. Megjegyzem, a hektár Kajófán is újjonan használt mértékegység, de itt is megjelent a globalizáció, régebben svarzban mértek.
 
Jóska családját az 1500-as évekig visszaszámolta, bizonyos Marci nevű híres puja vitézig, aki egyedül bánt el az ellenséges faró törzs tíz harcosával, a Csókia melletti csatában. A  rossznyelvek szerint, annyiról volt szó, hogy Marci fogta egy faág egyik végét egy szakadék szélén, a tíz irányba ágazó másik végét fogta volna a tíz harcos, ha elágazott volna tíz irányba. Nem ágazott el, így ők lezuhantak, Marci pedig hős lett. Baroma, a legendás hadvezér Marcit hősi tettéért a közeli kajófás földesurává tette. Ez a birtok a közelmúltig Jóska családját illette.
 
Mit kell tudni a kajófáról? Ezzel a kérdéssel a Nemzeti Kajófakutató Hivatal foglalkozik a legtöbbet, kérdezzék meg őket, mindenesetre annyi bizonyos, hogy a hivatal jól meg él belőle.
 
Nem úgy Jóskáék. Az utóbbi ötven évben nem hozott megfelelően a kajófa. Viszont Pistáék pujása nagyon szépen termel. Pedig Pista családja nem olyan ősi, bár egy családfa kutató a faró törzsben talált gyökereket, sőt anyai ágon a már említett póruljárt tíz harcos egyikének a nővérét vélte felfedezni az ősök között.
 
Magyarul az öreg Jóska eladósodott az öreg Pista felé. Ez árnyékolta be a fiatal Jóska és a fiatal Pista felhőtlen barátságát.
 
Jóska magas, kemény tekintetű, a kamaszkorát túlélő, jó kiállású tizennyolc éves srác volt ezidőtájt. Sportolt, sportol most is, a tekének egy kajófai változatát űzi, a Nemzeti Bajnokság második vonalában. Mindig mondja Csókia leghíresebb kocsmárosa – Jóska szponzora- ha én úgy gurultam volna, mint a Jóska golyói tiki-taki lett volna belőlem. Tókiában tanul, nem fogják elhinni, pujatermelést. A legendás harcos leszármazottjának, kinek családját évszázadokon át a kajófásuk tartotta fönn, ennek a társadalmilag sokkal alantasabb szakmának a rejtelmeit kell tanulmányoznia. Az öreg Jóska szégyenében még saját szeme elé sem mert kerülni, ezért félelmében annyira előretekintett, hogy mostmár az orráig sem lát. Pedig a gyerek jó tanuló.
 
Pista átlagos testalkatú, szerény, eléggé visszahúzódó, Jóskától csak két hónappal idősebb fiatalember. Hobbija a lepkevadászat. Még cserkész korában beszervezte a Nemzeti Lepkevadász és Kerekasztal Szövetség.(A szövetség első hallásra furcsa neve úgy keletkezett, hogy ősi karófaiak rájöttek ,milyen nehéz is kerek asztal körül szaladgálva lepkét fogni. Egy időben  bajnokságot is rendeztek a szigetországban ebből a ma már lassan feledésbe merülő szép népi játékból.) Iskoláit az átlagostól kicsit jobb eredménnyel végzi. Kitalálhatják: kajófászatot tanul Tókiában.
 
Szóval, a két gyerek sorsa  folyton kapcsolódik.
 
A kajófa termesztéséről tudni kell, hogy a mindenkori politikai vezetés jelentős összegekkel támogatta azt. Ez a növény a karófok számára szimbolikus jelentőséggel bír. Sok legendás történet kering a mai napig róla . Még I. Puja államalapító király szüleiről mesélik, tizenkét gyermekük és saját életük megmentésében milyen  már-már misztikus jelentése volt tizenkét kajófának. Egy faró támadás idején átmenetileg egy kajófásba kellett menekülnie az öreg Pujának, Puja mamának és a gyermekeknek. Már szinte az üldöző faró harcosok lihegését is hallották, amikor megszólalt egy égi hang: Másszatok! És ők másztak! Fölmásztak a mellettük magasodó tizenkét kajófára, tíz gyermek egyedül, a két legkisebb pedig a szüleivel, a nyakukba kapaszkodva. Idegtépő percek következtek. Pont alájuk érkezett a hírhedt faró vezér, Ordenálé. Ordított egy bődületest. A gyermekek és szüleik ijedtükben elrettyentették magukat. A rettyenet aláhullt. Ordenálé és az időközben odaérkezett többi harcos borzasztóan nézett ki rettyenettől. Rémületében most az egyik harcos ordította el magát. Erre az égiek újabb rettyenetes zuhataggal feleltek. A helyzet fokozódott. Ordenálé elgondolkodott és elhagyta az erdőt. Így menekült meg a híres Puja dinasztia. A történet helyszínén ma a Nagy Rettyentés Emlékpark áll.
 
Nos, ezidőtájt az ország konzervatív politikai vezetése ellenzékbe került. A kajófászatra fordított támogatások összege a felére csökkent. Egyedül a Nemzeti Kajófakutató Hivatalnak sikerült megőrizni pozícióit, köszönhetően kiváló vezetőjének, Bőlé Tarantella asszonyságnak,     akiben a nemzeti erők új vezetőjét vélik felfedezni. Végzetes időszak volt ez sok ősi kajófa birtokos család számára, így Jóskáéra is. Árulni kezdték a birtokot.
 
A pujatermelés viszont hihetetlenül sikeres ágazata lett Karófia gazdaságának ezekben az években, amit a fejlett országokban tapasztalható népességfogyással magyaráznak egyesek. Jelentős volt az ágazatba áramló külföldi tőke és a központi támogatás. Divat lett a puja gumó egy szeletének a szájpadláshoz szorítása és a  szeletek lábujjak közötti pakolása. Mindkettő ősi puja rituálé, ami terjedni kezdett az egész földgolyón. Gumó Körök (véletlen se tévesszék össze a gümő kórral) alakultak szerte a világon. Gondot csak az jelentett, hogy  szájpadlásos és a lábujjas változat kombinációja estén a körökben nagyon nehézkes egyidőben  járkálni és a beszélni. Egyszer próbálják ki! De erről később bővebben is szó lesz.. Nos, a lényeg: Pistáék gazdasága nagyon jól működött. Egyedüli problémájuk az volt, hogy a pujatermelés társadalmi megítélése rossz volt. Nem tudni miért, Karófiában ez mindig alantas tevékenységnek minősült, ellentétben a kajófászattal, ami a társadalmi elit privilégiuma volt.
 
Itt volt Pistáék számára a lehetőség a nagy áttörésre. Jóskáék birtoka eladó!  Az öreg Pista valósággal beleremegett gondolatába is. Olyan kétségek gyötörték, hogy pszihológusa azt mondta: ez már háromság. Végül megemberelte magát és megtette ajánlatát. Hetekig húzódó alku kezdődött.
 
 Már majdnem megegyeztek, vita csak a kajófás északi sarkában lévő viharkáros fákon volt. Ide költözött ugyanis a szigetország jellegzetes, ma már védett állata, a polimibri madár. Fészkelőhelyének védelmét a Nemzeti Kajófakutató Hivatal jelentős összegekkel támogatja. Jóskáék családja jóformán ebből élt. A támogatást a fészekszám alapján adják, mivel a polimibri annyira rejtőzködő életmódot folytat, hogy a farkától a fejéig még egyszerre nem is igen látták. Jóska édesanyja nem kis rafinériával és kézügyességgel megtanult polimibri fészket szőni, melyeket elrejtettek eme bizonyos területen. Akusztikus barátjuk pedig csodálatos polimibri csevegéssel törte meg az erdő csendjét. A Hivatal megbízottjáról kiderítették, hogy nem veti meg a finom puja párlatokat. Úgy leitatták szegénykémet, hogy az erdőben botorkáló hajléktalan Karcsi bácsit is polimibri kakasnak nézte. Szóval, lett fészek bőven. A műanyag tojásokat pedig eltették jövőre.
 
Jóskáék féltették titkukat. A helyzet megoldása egy titkos záradék lett, melyben a már említett Karcsi bácsi bevallotta, hogy szabad idejében gyakran szövöget polimibri fészkeket. A hangszórókért már annyi pálinkát kért volna az idős, hogy attól féltek időelőtt megpusztul, így azokat ideiglenesen leszerelték.
 
Létrejött tehát a nagy üzlet. Pistáék bekerültek a társadalom elitjébe. Az öreg Pista további komoly terveket készített. Kerti törpékkel díszítgette erdejét. Esténként diavetítést tartott a környező vadállatoknak. Minden hímnemű kajófa nyakába kék pöttyös csokornyakkendőt kötött. A lányokat, asszonyokat különböző bizsukkal díszítgette. A környékbeli karácsonyfadísz készítő mesterek hihetetlen jó évet zártak. Tervei között szerepelt egy kisebb lokátor állomás kiépítése, mellyel a polimibrik mozgását akarta követni. Tulajdonképpen fogalma sem volt arról mit kell csinálni egy kajófással, így került fia Tókiába kajófászatot tanulni.
 
Jóskáék rendezték adósságaikat, de még így is egy csinos kis összeg maradt a házban. El kellett dönteniük mihez fogjanak. Az üzletnek persze híre ment. Pénzügyi tanácsadók tömkelege sündörgött körülöttük. Két komoly pénzintézet képviselője a kiskapuban futott össze. A találkozás tettlegességig fajult. Az idősebbik kirúgta a fiatalabb kamatlábát, erre az válaszul hozzávágta a teljes hiteldíj mutatóját.  A Karóf Nemzeti Pénzelverde Egyesület elnöke személyesen kereste fel a családot. Még a mindig tárgyilagos Mónika mama – Jóska édesanyja- is megszédült egy pillanatra ajánlatától. Egy időutazásról lett volna szó, amiben bemutatják  az ősi igazságot: az idő pénz. Feltalálók is jelentkeztek. Egyikük megalkotta a repülő csészealj mintájára a repülő csészét. Mónika asszony nem értékelte sokra ezt a  szerkezetet és megalkotta a repülő feltalálót. Szóval nehéz döntés előtt állt a család. Végül döntött a józan ész és Mónika mama: pujatermelésbe kezdtek.
 
 Az öreg Jóska az öreg Pistához hasonló folyamaton ment keresztül. Ő is különböző terveket szövögetett. Beszerzett egy kisebb vakondok csapatot, gondolva arra, hogy velük megfigyelteti a puja gumók földalatti fejlődését. Számításaiban megfeledkezett arról, hogy bár a vakondok köztudottan jó megfigyelő, de a látása nagyon gyenge. Ezenkívül kommunikációs problémái is akadtak. Másik izgalmas próbálkozás az volt, hogy kísérletként egy kisebb területen a szárával lefelé ültette el a puja palántát. Arra számított, hogy ily módon a puja gumó a  föld felett fog teremni, megkönnyítve a betakarítást. Nem jött be az elképzelés. Jóska szerette a matematikát, így szántóját első lépésben négyzetekre bontotta. Úgy gondolta, hogy a későbbiekben módja lesz négyzetre emelnie és a termés ezáltal hatványozódni fog. Miután Mónika mama is tudomást szerzett a dolgokról, gyökötvont és több figyelmet szentelt férje ténykedésére, hamarosan jelentkeztek is bizonyos eredmények a termelésben. Mindenesetre a Jóska gyereket elküldték Tókiába pujatermelést tanulni. 
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 442 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs