Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Nem annyira szép irodalom Baudolino Két fiú 1889-ből: Chaplin és Hitler
Két fiú 1889-ből: Chaplin és Hitler E-mail
2010. november 27. szombat, 20:23

A Huszadik Századot lapozgatom, most épp az 1920-as éveket. A korszak egyik legdrámaibb eseménye az Osztrák Magyar Monarchia széthullása. Ennek az etnikai monstrumnak azonban  volt még egy meglepetése a világ számára. Egy fiú, aki a Monarchia-béli Braunau am Inn nevű városkában született 1889. április 20-án, a Monarchia felbolmálsakor épp 30 éves volt. Adolf Hitlernek hívták. Négy nappal az ő születése előtt látta meg a napvilágot Londonban egy fiú, az egyik legeredetibb angol, aki valaha is élt: Charlie Chaplin.

 

Az egyik ezeréves birodalomról álmodozott, és 12 évi tébolyult ámokfutás után halottak millióit és a felperzselt világot hagyta maga után. Neve mindig egyet fog jelenteni a legsötétebb emberi gonoszsággal, és – egy mindig létező fertőzött kisebbségtől eltekintve – undort és megvetést vált ki az emberekből. Helmut Kohl mondta egyszer, hogy Németországnak 1000 évre lesz szüksége, hogy lemossa magáról a hitleri gyalázatot.

A másik: születése után rögtön árvaházba került, és nem lett volna helye Hitler világában, hiszen az anyai nagyanyja cigány volt. 5 évesen már színpadon játszott, élete során elért minden elérhetőt: kapott Oscar-díjat és Nobel-békedíjat, de ezek semmiségek ahhoz képest, amit valóban megkapott: a világ szeretetét. Azért, mert megformálta az Embert és megformálta a Reményt!
Mindig a kisemberek, a szegények világával volt elfoglalva, azt ábrázolta filmjeiben.

De egyszer ábrázolt valaki mást is: magát a Vezért. Aki látta és végignevette-szörnyülködte A Diktátort, az pontosan érti, miért került rá Chaplin Hitler halállistájára.

A filmmel végzetes csapást mért a náci vezérre, s bár az ámokfutást és borzalmas eseményeket megakadályozni nem tudta, a világ Hitleren nevetett, a kis zsidó borbély szavai pedig a szabadság himnuszává váltak.

1931-ben, amikor Chaplin Berlinbe látogatott, a róla megjelent karikatúrákban szerepet kapott a csavargó figurájának Hitlerrel való hasonlósága. Chaplin bosszankodott is miatta. "A kurafi lemásolta a figurám bajuszát!" - mondta. Talán ennek a kis intermezzónak is szerepe volt a Diktátor születésében.

Hogy mik nem múlnak egy bajuszon.

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 967 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs