Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Szabadegyetem TED Suzanne Lee: Termessz magadnak ruhákat! (az előadás szövege)
Suzanne Lee: Termessz magadnak ruhákat! (az előadás szövege) E-mail
2011. május 16. hétfő, 09:10

 

Fordította: Patai Anna
 
Tehát divattervezőként hajlamos voltam így gondolkozni az anyagokról, vagy így, vagy talán így. De megismertem egy biológust, és most már így gondolkozom az anyagokról: zöld tea, cukor, pár baktérium és némi idő. Valójában egy kombucha receptet használok, ami egy szimbiotikus keverék baktériumokból, gombákból és egyéb mikroorganizmusokból, amelyek cellulózt sodornak az erjedési folyamat közben. Idővel ezek a szálak rétegeket alkotnak a folyadékban és egy vastag hártyát alkotnak a felszínen.
 
Szóval elkezdünk teát főzni. Általában egyszerre 30 litert főzök le, és amíg forró, hozzáadok egy pár kiló cukrot. Addig keverem, amíg teljesen felolvad és ekkor egy tenyésztőkádba öntöm. Megvárjuk, amíg a hőmérséklete 30 fok alá hűl. Ekkor készen állunk arra, hogy hozzáadjuk az élő organizmust. És evvel egy időben, némi ecetet. És amikor elindul a folyamat, igazság szerint újrahasznosítható a használt erjedt folyadék. Meg kell tartanunk a növekedéshez szükséges hőmérsékletet. Hőmatracokat teszek a kádakra, és egy termosztáttal oldom meg a hőszabályozást. Igazából meleg időben kültéren is termeszthetek. Szóval ez az én kis anyag-tanyám.
 
Körülbelül három nap elteltével a folyadék felszínén buborékok jelennek meg. Ekkor megbizonyosodunk hogy az erjedés teljes gőzzel zajlik. És a baktériumok táplákoznak a folyadékban található cukorból és tápanyagokból. És eközben szövik ezeket a nanorostokat tiszta cellulózból. Ezek összeragadnak, rétegeket alakítanak és egy leplet képeznek a felszínen. Körülbelül két hét után, egy körülbelül három centis vastagságra számíthatunk. A bal oldali kád öt napos, a jobb oldali tíz. És ez egy statikus kultúra. Semmit nem kell vele tenni, csak egyszerűen nézni ahogy növekszik. Nincs szüksége fényre.
 
És amikor készen áll a begyűjtésre, ki kell venni a kádból és megmosni hideg, szappanos vízzel. Ebben az állapotában nagyon nehéz. 90 százalékát víz alkotja, amit hagynunk kell elpárologni. Szóval kiterítem egy falemezre. Ismételten, ezt is egyszerűen ki lehet tenni, és hagyni, hogy megszáradjon a levegőn. Miközben szárad, zsugorodik. És ami marad, a recepttől függően, hasonlítható vagy egy nagyon könnyű, átlátszó papírhoz, vagy egy rugalmas növényi bőrhöz. Ezt aztán ki lehet vágni, és tradicionális módszerekkel megvarrni, vagy használható a nedves anyag háromdimenziós alakok megformálására. És miközben a víz elpárolog, összefűződik, varratokat képez.
 
Ennek a kabátnak a színét egyedül a zöld tea adja. Azt hiszem, egy kicsit hasonlítható az emberi bőrhöz, ami kíváncsivá tesz. Mivel teljesen szerves, igyekszem minimalizálni a hozzáadott vegyszerek mennyiségét. A színét megváltoztathatom festék nélkül, a rozsdaképződés folyamatának segítségével. Gyümölcs és zöldségfestékekkel, szerves mintákat készítek. És indigó felhasználásával baktériummentessé alakítom. Egyébként az tény, hogy a pamutot 18-szor kellene indigóba mártani hogy egy ilyen sötét színt elérjünk. Ezen cellulóz szuper elnyelésének köszönhetően ezt csak egyszer kell, egy nagyon rövid időre.
 
Amit egyenlőre nem tudok elérni, az a vízhatlanság. Tehát ha most kisétálnék az utcára az esőbe, ebben a ruhában, azonnal elkezdenék felszívni óriási mennyiségű vizet. A ruha nagyon súlyossá válna, és végül a varratok nagy valószínűséggel szétesnének, aminek következtében igencsak meztelennek érezném magam. Ez lehet egy sikeres előadás, de biztosan nem tökéletes napi viseletnek. Keresek egy módot, hogy az anyagot felruházhassam bizonyos tulajdonságokkal. Tehát az a kívánságom, hogy azt mondhassam egy bacinak a jövőből: "Szőj egy szálat. Igazítsd ebbe az irányba. Legyen vízálló. És ha már ezen dolgozol, formázz belőle egy háromdimenziós alakzatot."
 
A bakteriális cellulózt már használják sebgyógyászatban, és lehetséges, hogy a jövőben biokompatibilis véredényekként, vagy akár pót-csontszövetként használják. De szintetikus biológia felhasználásával, már elképzelhető, hogy létrehozzuk ezt a baktériumot, ami képes arra, hogy megfelelő minőségben mennyiségben és formában állítsa elő a kívánt anyagot. Természetesen, tervezőként nekem ez nagyon izgalmasan hangzik. Hiszen akkor arra gondolok: wow, elképzelhető, hogy használatra kész termékeket termesszünk.
 
Ami tetszik a baktériumok használatában, az a hatékonyságuk. Csak azt termeljük meg ami szükséges. Nincs hulladék. Igazság szerint készíthető hulladékból - példaképp abból a fölösleges cukorból, ami egy élelmiszer-feldolgozó üzemben marad meg. És végül, a használat után, természetesen lebomlik, akár egy zöldség héja. Azt nem állítom, hogy a mikrobiotikus cellulóz felválthatja a pamutot, bőrt vagy egyéb anyagokat. De úgy gondolom, hogy egy igen okos és fenntartható kiegészítés az egyre drágább természetes forrásaink mellé.
 
Az is lehet, hogy nem is a divat lesz az a terület, amin ezen baktériumok meghagyják a nyomukat. Elképzelhetjük például, hogy termesztünk egy lámpát, egy széket, egy autót vagy akár egy házat. Tehát úgy gondolom, a kérdés csupán a következő: Mit szeretnének Önök termeszteni a jövőben? Köszönöm szépen.
 
(Taps) Bruno Giussani: Suzanne, gyorsan megkérdezném: ma nem véletlenül viseled ezt. (Suzanne: Nem.) Ez is egy olyan kabát, amit magadnak termesztettél?
 
SL: Igen. Hát igen, ez még egy folyamatban lévő projekt, mivel ez éppen bomlik le az önök szemei előtt. (Nevetés) Felszívja az izzadtságomat, és táplálkozik belőle.
 
BG: Rendben, akkor inkább hagyunk hogy megmentsd. Suzanne Lee. (SL: Köszönöm.)
 
(Taps)
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 894 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs