Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Szegény ember konyhája Szegény ember konyhája- Madártej
Szegény ember konyhája- Madártej E-mail
Írta: Timi   
2011. május 13. péntek, 07:16

 

Madártej

Elkapod azt a madarat, és megfejed :) vagy..

Hozzávalók: 8 tojás,25dkg cukor, 3l. tej, 3csm. vaníliás cukor, 3ek. liszt

  A tojások fehérjéből, 2ek cukorral, kemény habot verünk. A 2,5 l. tejet odatesszük forrni. Ha forr , gyengébbre állítjuk a lángot vagy ami van:), és a tojásfehérjéből, kanállal habgaluskákat szaggatunk bele. Mindkét oldalukat rövid ideig főzzük, kb. 15-20mp. oldalanként. Meg fog nőni! Szűrőbe szedegetjük, hogy le tudjon csöpögni. A tojások sárgáját, a lisztet és a cukrot, fél liter tejjel simára keverjük. A tejet, amiben a fehérjehab készült, újra  forraljuk a vaníliás cukrokkal, aztán óvatosan, apránként, kevergetve tojássárgás tejhez adjuk. Visszatesszük a tűzre,nem szabad felforrnia, mert a tojássárgája összeugrik!Megállás nélkül kevergetni kell, én habverővel szoktam… addig, míg sűrűsödni nem kezd. Rátesszük a habgaluskákat, és hagyjuk kihűlni.. vagy nem bírjuk ki addig, és megesszük melegen:)

 

Hozzászólások 

 
#5 kisolga 2011-05-14 14:03
Eper

Az epret jól megmossuk és megesszük.

Na jó, tehetünk rá egy kis cukrot is és lehűthetjük, de kitudja azt kivárni!

Persze, aki a szamócát szereti...
 
 
#4 kisolga 2011-05-14 13:58
Lecsó

Keresek a spájzban egy, a család méretének megfelelő üveg lecsót, amit akkor tettem el, amikor olcsó volt a paprika és a paradicsom és a napsugár érlelte.
A megtisztított hagymát félbe vágom, majd vékony laskára szeletelem és kevés olajon alaposan átsütöm. Közben megmosok egy kevés rizst és amikor a hagyma már jó, hozzákeverem. Néhányszor átforgatom és máris jöhet bele az üveg lecsó. Míg felforr a lecsó egy darab kolbászt karikára vágok és hozzáadom a finomsághoz. Ha a rizs puha, már kész is van!
Házi kenyérrel, egy kis erős paprikával felséges étel.

A friss változatot is leírom majd, amikor lesz szabadföldi paprika, paradicsom.
 
 
#3 lnestimi 2011-05-14 10:08
A madártej név eredete:
A latin lac gallinaceum ’tyúktej’ ~ gallinarum lac ’tyúkok teje’, ill. az annak forrásául szolgáló ógörög ορνίθων γάλα (ornithón gala) ’madarak teje’ tükörfordítása. Ez a több ókori szerzőnél előforduló kifejezés olyan finom ételt jelölt, amely csak a nemlétező, lehetetlenül finom ételekkel, mint pl. a madarak teje, hasonlítható össze. Angolul, franciául ezt a desszertet Úszó sziget-nek hívják
 
 
#2 lnestimi 2011-05-14 08:14
:-)
 
 
#1 csgévé 2011-05-13 14:49
Még hogy szegényember! De hisz a madártej mennyiei eledel! Szegényebb ne legyen az ember...
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 272 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs