Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

Hordalékok 6. E-mail
Írta: Tánczos G. Károly   
2011. május 01. vasárnap, 09:42

1919. január 29.

Babits híres hipochonder hírében állott, hetente legalább háromszor a halált vélte elhaladni maga mellett, ilyenkor megemelte kalapját (bénuló kezével), dadogva köszönt neki, aztán megkönnyebbülve ment tovább, mikor látta, hogy Greinsbach úr – mert ő volt az – gondolataiba merülve rá se hederít. A biztonság kedvéért otthon megevett egy marék tablettát, úgy feküdt le álmodni (lidérceset).
 
Bélbántalmai azonban valódiak voltak, s a heves viharok nem minden zaj nélkül törtek a felszínre. Alkalomtól, etikettől függetlenül, öntörvényűen, bárhol és bármikor.
 
Ady temetésére kivonult a Nyugat. Kíváncsi szemek méregették a pelyhedző hírnevű titánokat. Gyászbeszédek sorjáztak, zene búcsúztatott. Babitson látszott, hogy valami bántja. Izgett-mozgott, lopva a tömegre pillantott. Homlokáról csorgott a veríték. Sápadt. A beszélő éppen az elhunyt hazafiúi erényeit taglalta, amikor egy mondat közepén Babits rakoncátlan szervezete hangos ujjongással adott hírt működéséről.
 
Döbbent csend támadt. Minden szem a kék, zöld, majd vörös, aztán megint kék Babitsra szegeződött. Ekkor a hátsó sorból felhangzott Kosztolányi fiatalos hangja: king, ring, Meroving, lóding, Sing-Sing, ing, flaming/ó/…
 
Folytatta volna még, de rímeit elnyomta az orkánszerűen kirobbanó nevetés. Ady felült a ravatalon, úgy kacagott. Osvát mint egy ló, úgy kacagott. Tóth Árpád batisztzsebkendőjét szája elé tette, úgy kacagott. Attila a hasát fogta /nem telt húzentrógerre /, úgy kacagott. Károlyi Mihály sírt, úgy kacagott. Kosztolányi pedig kihasználva, hogy senki sem figyel, elcsente az egyik koszorút, leveleiből font magának egy kisebbet, a fejére húzta, de gyorsan le is fedte kalapjával, mert érezte, hogy ez valahogy nem illik ide.
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 404 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs