Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

„…a világon egyszer.” E-mail
Írta: Tánczos G. Károly   
2011. április 22. péntek, 07:52

 

 „…a világon egyszer.”
 
Megkopott, fekete műbőr utazótáska az előszoba földjén. Anyámé volt. Anyámé, aki negyvennyolc éve csomagolt ki engem méhéből. Egy keddi napon eltöröltetett az Újszász és Eger közötti 130 kilométeres távolság, így a táska is elvesztette funkcióját.  Bőrnyelven csüngő sárgaréz csatja már megsötétült, és zöldes színt vett fel. A kisebbik lányom szobájába tettem, de éjszaka kirakta az előszobába, mert jelenlétében nem tudott, nem mert elaludni.
Azon a kedd hajnalon, amikor telefonon a hírt megkaptam, a felocsúdás után valami ezt súgta itt, belül: „Végleg elszakadt a köldökzsinór.” Kicsivel később már én kérdeztem: „Hová tetszett menni, Anyu?” Nem hiszek túlvilágot, hiányzik belőlem isten megnyugtató bizonyosságának tudata és a botor csodavárás. Amikor – péntek volt – néztem a ravatalra fektetett parányi testét, megmerevedett gyönyörű arcát, életemben először letegeztem. „Hová mentél, Anyám?” A halotthoz s a nemlétezőhöz könnyebb tegezve szólni. Hiába. Csak a kongás.  Mormolom egykori imáidat: „Miatyánk, ki vagy a mennyekben…”, „Üdvöz légy, Mária…” Te is Mária voltál. Megint mormolok: „Édesanyám, kegyesen bánt véled a sors, neked is jobb, hogy temetésem előtt elragadott a halál.” Ez egy kicsit megvigasztal. A mormolás. Az is, hogy legalább a gyakran emlegetett (rettegett, áhított) halálodért nem kellett sokáig szenvedned.
Érzem, beszélnem kellene. Rólad. Rólam. Árvaságomról, árvaságunkról.  A végleg elveszett magunkról. Nem megy: a torkomba belefagy a szó, ceruzám hegye kitörik, tollam kifogy. A számítógép klaviatúrája egyetlen mondatot enged leírnom:
Megkopott, fekete műbőr utazótáska, benne anyám, belém csomagolva.
 
 
 
Tánczos G. Károly
 
 
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 346 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs