Szegény ember konyhája-Renben sült krumpli |
Hozzávalók: közepes vagy közepesnél kicsit kisebb burgonyák. Legalább hármat számoljunk fejenként, de érdemes annyit sütni, amennyi csak befér a sütőbe.
A krumplit megmossuk, elhelyezzük a forró tűzhely sütőrácsára és várjuk, hogy kész legyen. A sütőt végig magas hőfokon kell tartani, a krumplikat egyszer nem árt megfordítani. Amikor már jól megsült, tálba szedjük, megszenteljük egy kis vízzel, konyharuhával letakarjuk, hogy a gőzben megpuhuljon a héja.
Máris fogyasztható egy sóhajtásnyi sóval. Kevés vajjal, margarinnal vagy zsírral mennyei eledel. Fagyos fehér szalonnával, kolbásszal, ecetes lila hagymával valóságos lakoma. Zsírosabb sültekhez (liba, kacsa, tarja) kitűnő köret.
Jó étvágyat kívánok!
A ren a sütőt jelenti természetesen. Ezt lehet, hogy mindenki tudja, csak nekem volt új szó vagy harminc éve.
Olgi |