Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Szabadegyetem TED Hans Rosling és a varázslatos mosógép (az előadás szövege)
Hans Rosling és a varázslatos mosógép (az előadás szövege) E-mail
2011. április 04. hétfő, 19:08

Fordította: Patai Anna

Csak négyéves voltam, amikor láttam anyukámat életében először megtölteni egy mosógépet. Ez egy nagy nap volt anyukámnak. A szüleim évekig kuporgattak, hogy megvehessék azt a mosógépet. És az első nap, amikor használtuk, még nagymamát és meghívtuk, hogy lássa a gépet. És nagymama még izgatottab volt. Egész életében tüzelőfával melegítette a vizet, és kézzel mosott hét gyerekre. És most láthatta, ahogy az áram végzi el a munkát.
Anyám óvatosan kinyitotta az ajtót, berakta a szennyest a gépbe, így. És amikor becsukta az ajtót, nagymama azt mondta: "Nem, nem, nem. Hadd nyomjam meg én a gombot." És nagymama megnyomta a gombot, és azt mondta: "Fantasztikus. Ezt látni akarom. Adjatok egy széket. Adjatok egy széket. Ezt látni akarom." És leült a mosógép elé, és végignézte a teljes mosási programot. Lenyűgözte. A nagymamám számára, a mosógép egy csoda volt.
 
Ma, Svédországban és más gazdag országokban, az emberek annyi különböző gépet használnak. Az otthonok tele vannak gépekkel, nem is tudom megnevezni mindegyiket. És amikor utazni akarnak, repülőgépeket használnak, amik távoli helyekre viszik őket. És mégis, a világon annyi ember él, akik még mindig tűzzel melegítik a vizet, és tűzön főzik az ennivalót. Néha nincs is elég ennivalójuk. És a szegénységi küszöb alatt élnek. Kétmilliárd embertársunk él kevesebb mint napi két dollárból. És a leggazdagabb emberek ott -- egymilliárd ember -- afölött élnek, amit én légvonalnak hívok, mert több mint napi 80 dollárt költenek a fogyasztásukra.
 
De ez csak egy-, két-, hárommilliárd ember, és nyilvánvalóan hétmilliárd ember él a világon, tehát kell legyen egy-, két-, három-, négymilliárd ember, akik a szegénységi küszöb és a légvonal között élnek. Van áramuk, de a kérdés az, hogy hányuknak van mosógépe? Alaposan megvizsgáltam a piaci adatokat, és azt találtam, hogy valóban, a mosógép behatolt a légvonal alá, és ma még egymilliárd ember él a szárítókötél fölött. (Nevetés) És ők több mint napi 40 dollárt fogyasztanak. Tehát kétmilliárd embernek van hozzáférése mosógéphez.
 
És a másik ötmilliárd, ők hogyan mosnak? Vagy, hogy pontosabbak legyünk, hogyan mos a legtöbb nő a világon? Mert a mosás továbbra is nehéz munka a nők számára. Így mosnak: kézzel. Ez kemény, időigényes munka, amit hetente órákig kell csinálniuk. És sokszor messziről kell vizet hozniuk, hogy otthon mossanak. Vagy a szennyest kell egy messzi patakhoz cipelniük. És akarják a mosógépet. Nem akarják életük nagy részét olyan kemény munka végzésével tölteni, aminek ilyen kicsi a relatív teljesítménye. És nem különbözik az ő vágyuk a nagymamámétól. Két generációval ezelőtt Svédországban -- vizet hoztak a patakból, tűzzel melegítették és így mostak. Ugyanígy akarják a mosógépet.
 
De amikor környezettudatos diákoknak tartok előadást, azt mondják: "Nem, nem lehet mindenkinek a világon autója és mosógépe." Hogyan mondjuk meg ennek a nőnek, hogy nem lesz mosógépe? És megkérdezem a diákjaimat, -- az elmúlt két évben megkérdeztem őket: "Hányan nem használnak autót?" És néhányan büszkén felemelik a kezüket és azt mondják: "Én nem használok autót." Aztán felteszem az igazán nehéz kérdést: "Hányan mossák kézzel a farmerjukat vagy az ágyneműt?" És senki nem tette fel a kezét. Még a zöld mozgalom kemény magja is használ mosógépet.
 
(Nevetés)
 
Hogy lehet az, hogy ez valami amit mindenki használ, és úgy gondolják mások nem fogják abbahagyni, miért különleges? És elemzést kellett végeznem a világ energiafelhasználásáról. Itt is van. Nézzék, itt fent látják a hétmilliárd embert a levegő emberek, a mosó emberek, a villanykörte emberek és a tűz emberek. Egy ilyen egység egy egység fosszilis üzemanyag -- olaj, szén, gáz. A világon az áram legnagyobb része ebből áll. Az egész világ 12 egységet használ, és a leggazdagabb egymilliárd ebből hatot használ. Az energia felét a világ népességének 1/7-e használja. És azok, akiknek van mosógépe, de a háza nincs tele más gépekkel, ők kettőt használnak. Ez a csoport hármat használ, mindegyik egyet. És nekik is van áramuk. És ott még egyet sem használnak. Ez összesen 12.
 
De ami igazán aggasztó a környezettudatos diákok számára -- és igazuk van -- az a jövő. Mik a trendek? Ha előrevetítjük a trendeket, mindenféle valós, fejlett elemzés nélkül, 2050-re, Két dolog növelheti az energiafelhasználást. Először a népességnövekedés. Másodszor, a gazdasági növekedés. A népességnövekedés a legszegényebbek közt fog történni itt, mert magas a gyermekhalandóság és asszonyonként sok gyerekük van. És ezzel kettő extra lesz, de ez nem változtatja meg nagyon az energiafelhasználást.
 
Ami történni fog, az a gazdasági növekedés. A legjobbak a fejlődő gazdaságok közül -- az Új Keletnek hívom őket -- át fogják ugrani légvonalat. "Hopp!" fogják mondani. És annyit fognak használni, mint amennyit a Régi Nyugat már most is. És ezek az emberek, ők akarják a mosógépet. Megmondtam. Oda fognak menni. És meg fogják duplázni az energiafogyasztásukat. És reméljük, hogy a szegények beérnek az elektromos fényre. És kétgyerekes családjuk lesz, népességcsökkenés nélkül. De a teljes energiafogyasztás 22 egységgel fog nőni. És ennek a 22 egységnek még mindig a leggazdagabbak használják a nagy részét. Mit kell tenni? Mert a kockázat, a klímaváltozás nagy valószínűsége igazi. Igazi. Természetesen energiatakarékosabbnak kell lenniük. Meg kell változtatniuk a viselkedésüket valahogy. És el kell kezdeniük zöld energiát termelni, sokkal több zöld energiát. De amíg ugyanaz az energifogyasztásuk fejenként, addig nem kéne tanácsokat adniuk másoknak -- hogy mit és mit ne csináljanak. (Taps) Mindenhol kaphatunk több zöld energiát.
 
Azt reméljük, hogy ez fog történni. Ez egy igazi kihívás a jövőben. De egy biztos, ez a nő egy favelaban Rioban, ő mosógépet akar. Nagyon elégedett az energiaminiszterével, aki áramot biztosított mindenkinek -- olyan boldog, hogy még szavazott is rá. És ő Dilma Rousseff, a megválasztott elnök a világ egyik legnagyobb demokráciájában -- energiaminiszterből elnök. Egy demokráciában az emberek a mosógépre fognak szavazni. Imádják.
 
És miért varázslatosak? Édesanyám megmagyarázta a gép varázserejét a legeslegelső napon. Azt mondta: "Most Hans, bepakoltuk a mosógépet, a gép fog dolgozni. És most elmehetünk a könyvtárba." Mert ez a varázslat: berakod a szennyest, és mi jön ki a gépből? Könyvek jönnek ki a gépből, gyerekkönyvek. És anyámnak volt ideje olvasni nekem. Ezt nagyon szerette. Megkaptam az abc-t. Itt kezdtem a karrieremet, mint professzor, amikor anyámnak volt ideje olvasni nekem. És magának is vett ki könyveket. Angolul tanult, és megtanulta, mint idegennyelvet. És olyan sok regényt olvasott, olyan sok különböző regényt. És mi igazán, igazán szerettük ezt a gépet.
 
És azt mondtuk, anyám és én: "Köszönjük, iparosítás. Köszönjük, acél üzem. Köszönjük, erőmű. És köszönjük, kémiai üzem, hogy időt adtál könyveket olvasni."
 
Nagyon köszönöm.
 
(Taps)
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 283 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs