Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Növényvilág Paprikaültetvényem (6)
Paprikaültetvényem (6) E-mail
Írta: gyalogos   
2011. március 05. szombat, 17:08

 

 

altAmikor minden sínen van, az ember elereszti magát. A csőszködésem alábbhagyott, hiszen az utóbbi napokban az időjárás megfeledkezett szélsőségesnek lenni. Se túl zord, se túl tavaszias: éppen olyan, ami március elejéhez illik.
 
Most szombat délután van, s az "ötök" a búcsúzó nap utolsó fényözönében fürdenek. Elég egy röpke légi pillantás rájuk, s láthatni, mennyire megerősödtek. Egyre mérgesebb a paprikazöldjük - egyelőre csak pár apró, de igéretes levélben.
 
A holtidőben rákaptam arra, hogy utánanézzek a világhálón: mi újság a különböző házi paprika-farmokon, erkélyeken és egyéb zárt helyiségekben? Nem tudom, hogy jól tettem-e, mert az ártatlan hályogkovácsság állapotából egycsapásra a mindenért aggódó, szorongó, kudarcot előlegező  hangulatba kerültem.
 
Pedig a "tapasztalatcsere" jól indult, mert a svédországi Mats és Patricia Pettersson chili-nevelési jótanácsai, hangulatos rajzai, blogjukon megosztott termesztési tapasztalatai még csak annyit tudatosítanak az emberben, hogy a feladat, amire vállalkozik, soktényezős és vannak szempontok, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Nem mindegy, mikor vetünk, milyen cserépbe és hányszor ültetünk át, milyen hőmérsékleten tartjuk, milyen napsütés-dózisban részesítjük a palántákat, majd a növekvő töveket.
 
Igen ám, de aztán találkoztam egy jóemberrel, aki tavaly augusztusban gyászhírekben siratta el 30 paprikatövét, amelyeket pedig február elején vetett el  s kisebb-nagyobb kihagyásokkal öntözött is az erkélyen. Igaz, őszinte ember volt, s már eleve úgy fogott hozzá a kalandnak, hogy: 
 
"Fogalmam sincs, hogy kell nevelni paprikát. Nem tudom,
hogy mikor kell elültetni
hogy mikor kell öntözni
hogy mikor kell szüretelni
és semmit sem tudok a paprika nevelésről."
 
Az eredményt tekintve, sok tapasztalatot nem is szerzett, inkább csak a tanulsággal maradt: ha nem vagy hajlandó tanulni, hagyd abba a próbálkozást.(Persze, nekem könnyű, mert én csak kibic vagyok ebben a játszmában, az igazi termesztő Ilonka... Így nem is akarom megsérteni, hogy aggályaimmal és olvasmányélményeimmel idegesítsem.)
 
Van aztán olyan is, aki egyenesen chili bonszájt akar nevelni, merthogy az olyan szép. Utánanézett, mit kell tudni a bonsajról magáról, s mindjárt meg is ijedt az utasításoktól, merthogy azt olvasta: kitartás és acélidegek kellenek hozzá. Ő viszont ilyesmivel nemr endelkezik.
 
Egy fickó aprólékosan összegyűjtött minden olyan hozzászólást és véleményt, ami a chilineveléssel kapcsolatos tanácsaira a címére érkezett. Ez egy érdekes nyersanyag annak, aki tanulni akar, de eléggé demoralizáló végigrágni magunkat rajta.
 
Találtam viszont egy rövid termesztési összefoglalót arról is, hogy mi a pláne a  paprika csípősségében, miért is kötődnek hozzá egyesek (mint pl. én is). Íme:
 
"Mi van a paprikában?
 
A paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin és a P-vitamin. Többféle bioflavont tartalmaz, melyek a rákos megbetegedések megelőzését szolgálják. Jelentős C-vitamin forrás, hiszen fajtától függően 100 gramm nyers paprikában akár 70-250 mg C-vitamin is található. A zöld színű fajták több C-vitamint tartalmaznak, mint a világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az apróbb bogyójú fajtákban is több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. A paprika színét adó festékek kémiai összetételük alapján a karotinoidokhoz tartoznak. Ezek közül jellemző, vagy fő színanyagok a kapszantin, kapszorubin, provitamin hatású színanyagok: kriptoxantin, béta-karotin, egyéb színanyagok: zeaxantin, lutein. A paprika tartalmaz még illóolajat, 3-5 százaléknyi szénhidrátot, 1,2 százaléknyi fehérjét, 0,3 százaléknyi lipidet is. Étvágygerjesztő, izzasztó, vizelethajtó szerként tartja számon a gyógynövénytár."
 
Kiderül, hogy a kapszaicin alkaloid tulajdonképpen enyhe kábszerhatással is rendelkezik, amely a kellemetlen tüneteket kellemessé és kívánatossá teszi. Hogy mik ki nem derülnek!
 
Különben a paprikaültetvény mellett egy amaryllisz tő bimbója komoly fejlődésnek indult, hamarosan kifeslik és látványossá teszi a mostanig kopár erkélyt. Testvérei is megindultak a fejlődés útján: egyik a másik után nyílnak majd. Lesz miről példát venniük paprikáimnak!

 

11_mart_05_a11_mart_05_a11_mart_05_b11_mart_05_basvedchiliasvedchili

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 348 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs