Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Cseke Gábor Nyári mesék Nyári mesék / Találkozás a tónál
Nyári mesék / Találkozás a tónál E-mail
Írta: Cseke Gábor   
2011. január 09. vasárnap, 00:07
alt






























Berci bátyó egyszer azt mondta: nincs szebb kirándulóhely Szent Anna tavánál. Ezért aztán, valahányszor az időjárás kedvezett, örömmel kereste föl járgányával a tó vadregényes környékét. Jól ismerte a róla szóló legendákat, tudta, hogy azoknak nem szabad hitelt adni, ám mikor a tó közelébe ért, elfogta valami nyugtalanító szorongás, amit rossz előérzetnek szokás nevezni.
 
Számtalanszor megfordult pedig a tó környékén és soha sem történt semmi rendkívüli. Mégis, a következő alkalommal arra gondolt: hátha...
 
A tó tükre most is kifogástalanul ragyogott a rázúduló napfényben, a körben magasodó fákon is vídám madárfecsegés köszöntötte a szép nyári nappalt. A bátyó szorongása sehogyan sem akart elmúlni.
 
Ellenfényes felvételt akart készíteni a tóról, ezért a járgányról beállította hozzá a masináját. Kedve telt benne, ha a lehetetlennel kacérkodhatott, vagy értelmetlen feladatokat próbált elvégezni, amelyek ha kudarccal is jártak, ő megtalálta bennük a saját örömét és a tanulságot.
 
Ez utóbbit rendszerint azonmód le is írta egy kockás iskolás füzetbe, hogy majd hátha egyszer könyv születik belőle.
 
Belenézett a keresőbe, de a tó látványa helyett hirtelen egy hatalmas test sötét tömege takarta el a kilátást. Káprázna a szeme? Kikukucskált a gép fölött, amit szinte kiejtett a kezéből: egy medve koma ágált, két lábra állva a bokorban, legalább olyan döbbent pofát vágva, mint a bátyó. Egyikük se számított erre a találkozásra. Berci bátyó különösen rosszul érezte magát a bőrében, s azt latolgatta, ha szerencséje van, talán még begyújthatja a járgányt s elszelelhet arra, ahonnan érkezett. De a félelem megbénította reflexeit, s sajna, de a medve lélekjelenléte tért vissza hamarabb...
 
Már-már úgy tűnt, hogy minden hiába, és hogy a bátyónak itt véget ér a földi szenvedése, a part menti meredély felől harsány kiáltozások hallatszottak.
 
- Gyertek, anyjuk! Csak erre, erre! Az ösvényt kövessétek... Ne maradjatok el!
 
Medve koma ettől másodszor is nagyon meglepődött, s jónak látta, ha fürgén kereket old. Berci bátyó megkönnyebbülten fellélegzett, s örömmel fogadta a bokrok mögül felbukkanó kiránduló népséget, aki mit sem tudott az előzményekről. Csinált is róluk mindjárt, találkozásuk örömére, egy csoportképet, s csak azt sajnálta, hogy ama másik találkozásról nem készült fotográfia.
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 381 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs