Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Mű-vé-szett Fotó Fotóművészet Ádám Gyula: Lakodalom Külsőrekecsinben (fotó)
Ádám Gyula: Lakodalom Külsőrekecsinben (fotó) E-mail
Írta: Cseke Gábor   
2011. április 01. péntek, 04:12

altIdőpont: 2006. november 11.

Helyszín: Külsőrekecsin (Fundu Răcăciuni), Moldva.

Csángóföld.

A szerző a Szarka-család meghívottjaként elejétől a végéig jelen volt leányuk lakodalmának eseményein, s akár egy jól dokumentált filmben, képekben meséli el az ott történteket. Megfigyelhetjük, hogy a mai csángó élet képvilágában az új milyen természetességgel vegyül a hagyományossal, a természetes világ a nejlon-korszak "csodáival".

A fotóművész több mint három évtizede járja a csángó falvakat.

-  1980-ban voltam elõször Moldvában... Megbarátkoztam egy nénikével, elmondta, honnan érkezett, hol lakik, megbeszéltük, hogy meglátogatom, aztán felültem a vonatra, Lészpeden leszálltam, és elindultam. Betértem újdonsült ismerõsömhöz, majd szomszédai, ismerõsei, rokonai és a rokonok rokonai által kialakultak a kapcsolataim.

Az volt a célom, hogy egyfajta leltárt készítsek viseletükrõl, életmódjukról, környezetükrõl. Úgy ötven körüli azon települések száma, ahol megfordultam, közöttük olyan román faluban, ahol azt mondták magukról, hogy õk "tiszta magyarok". Ha végignézem a "leltár"-t, akkor úgy gondolom, jól cselekedtem. Templomok tûntek el azóta, fejfák dõltek ki, emberek mentek el. A népszokásokat - esküvõ, temetés, keresztelõ - ma már alig találni meg abban a formában, ahogyan pár évtizede megörökíthettem õket.
 
A képsort, számos nyilvános rendezvényen, csángó népzenei kísérettel, vetített képsor formájában Erdély-szerte bemutatták már.
lakodalom_01lakodalom_01lakodalom_02lakodalom_02lakodalom_03lakodalom_03lakodalom_04lakodalom_04lakodalom_05lakodalom_05lakodalom_06lakodalom_06lakodalom_07lakodalom_07lakodalom_08lakodalom_08lakodalom_09lakodalom_09lakodalom_10lakodalom_10lakodalom_11lakodalom_11lakodalom_12lakodalom_12lakodalom_13lakodalom_13lakodalom_14lakodalom_14lakodalom_15lakodalom_15lakodalom_16lakodalom_16lakodalom_17lakodalom_17lakodalom_18lakodalom_18
 
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 233 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs