Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Mű-vé-szett Fotó Fotóművészet Imreh S. István: Tiltott kastélyok, vadászházak (fotó)
Imreh S. István: Tiltott kastélyok, vadászházak (fotó) E-mail
Írta: Cseke Gábor   
2011. február 05. szombat, 21:21

 

altA Kovászna melletti Tündérvölgyben, ahol egy nevezetes szívszanatórium található, díszlik egy hajdanvolt tiltott kastély - egyike annak a több tucatnyinak, melyek a romániai Ceausescu-féle diktatúra vezéralakjának a rendelkezésére álltak. Többnyire vadászkiruccanásai alkalmával kereste föl egyik-másikat, s bár valamennyit olyan állapotban tartották és gondozták, hogy elvileg bármelyik pillanatban betoppanhat a Vezér, igazából a legtöbbet egyáltalán nem tudta belakni - volt olyan, amelyikbe soha el sem jutott.
 
A tündérvölgyi vadászkastély egyike azoknak a tiltott üdülőknek, amelyek látták is a rettegett pártfőtitkárt. A kastély környékére egyáltalán tilos volt behatolni, ezért az emberek egymás között Sárkányok Völgyének nevezték a festőien szép völgykatlant.
 
A kastély amolyan Déva váraként épült, Ceausescu közvetlen utasításai nyomán: ezért többször újratervezték, s ilyenkor a már félig felhúzott épületet minden egyes alkalommal az alapokig lerombolták. Gyakorlatilag senki se tudná megmondani, mennyibe került e fényűző pompával, ám sok-sok giccsel berendezett üdülő: 105 (százöt!) szobájának, társalgójának, irodájának, tanácskozó termének, hálószobájának mennyezetén több száz kristálycsillár sok ezer égője ontja a fényt. Vagy ott a ritka, nemes fából készült berakásos parkett, a falborítások, a szobák jókora méreteire készült perzsaszőnyegek, a háromszor négyes, vadászjeleneteket megörökítő goblenek.
 
A történelmi hűséghez tartozik: a diktátor házaspár két esetben méltatta figyelemre a tündérvölgyi kastélyt, ahová még a légynek sem volt szabad berepülnie, de ahol a szobákban az állandó hőmérséklet télen-nyáron, éjjel és nappal 20 C fok felett volt.
 
A Romániai Magyar Szó sepsiszentgyörgyi sajtófotósának megadatott az a ritka alkalom, hogy közvetlenül az 1989-es  rendszerváltás után, fényképezőgéppel bebarangolhassa a tiltott kastély mind a 105 szobáját és hatalmas kertjét.
 
Hasonlóan "tilos" építmény volt a Kovászna megyei kormosi vadászlak, amihez szorosan hozzátartoztak a leshelyek is, mint amilyen a képen látható száldobosi. Hogy a fogadtatás meleg legyen, szépen felvágott tüzifa várta a magasrangú Vadászt, aki kényelmes körülmények között várta a csalétekkel beetetett vadállatot, hogy a vadászlak ablakából kényelmesen elejthesse.
 
Előzőleg etetőnek álcázott medvemérleggel követték követték az odacsalogatott állatok súlygyarapodását, s amikor már eléggé kapitális példányokká fejlődtek, jöhetett a vadászatra kiválasztott Első Ember.
 
A riporter minderről egy 1989 utáni civil vadászat után során készített dokumentumfotókat, miközben hallgatta a sokat tapasztalt és hajdanán alaposan megsanyargatott vadőröknek a pártfőtitkári vadászatokról szóló történeteit...
 
Az első 13 fotó a töndérvölgy vadászkastélyt, a további 11 a kormosi vadászlakot és környékét mutatja be.
 
 a01_a01_a02_a02_a03_a03_a04_a04_a05_a05_a06_a06_a07_a07_a08_a08_a09_a09_a10_a10_a11_a11_a12_a12_a13_a13_a14_a14_b01_kormoskapub01_kormoskapub02_kormoshazb02_kormoshazb03_szaldobosleshazb03_szaldobosleshazb04_tuzifaszaldobosb04_tuzifaszaldobosb05_vadaszatelottb05_vadaszatelottb06_tanacskozasb06_tanacskozasb07_medvelesmerlegberszanb07_medvelesmerlegberszanb08_berszanivadorb08_berszanivadorb09_etetomerlegb09_etetomerlegb10_elavultetetob10_elavultetetob11_merlegkijelzob11_merlegkijelzo
 
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 370 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs