Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Mű-vé-szett Fotó Fotóművészet Székelyföldi fotótáborok: Csíkmenaság, 2007 (fotó)
Székelyföldi fotótáborok: Csíkmenaság, 2007 (fotó) E-mail
Írta: Cseke Gábor   
2011. május 16. hétfő, 07:37

 

altAlig egy hónappal a sikeres vízaknai táborozás után, ha kisebb csapattal is, de a székelyföldi fotósok a javában kibomló tavaszban "megrohamozták" Csíkmenaságot, ezt az ízig-vérig hagyományőrző, nagymultó alcsíki települést, amely valamiképpen kívül esik a huszonegyedik század felfokozott életnyüzsgésén.
 
A menasági nép kultúrateremtő érdemeire vall az, hogy a Romániai magyar népköltészet tárházát bemutató könyvben a régi csíkszéki települések között Menaság 12 dallal az élen áll. A falu ugyanakkor a székely fafaragás egyik elismert és ma is aktív központja. A menasági porták megszokott látványa a faragott székelykapu, egyesekre például ilyen felirat került:
 
"Szíves vendéglátó e kapu gazdája, de az álnok hizelgőt végképp kizárja! Béke a bemenőnek, áldás a kimenőnek!"
 
A táborozás záróeseményeként a fotósok az addigi termést mutatták be vetített képek formájában a menaságiaknak. A közel 300 felvételt tartalmazó nyers válogatás, illő zenei aláfestéssel nem csak elbűvölte a nagy számú helyi közönséget, hanem mindegyre ráébresztette őket arra, hogy a fotós szemével nézni a világot annyi, mint a képkivágások révén észrevenni, megérteni és megbecsülni, csodálni tanulni mindazt, ami mellett hétköznapi életünkben közömbösen elmegyünk.
 
A tábor résztvevői ezúttal 3-3 fotóval szerepelnek válogatásunkban, az alábbi névsor szerinti sorrendben:
 
Ádám Gyula (Csíkszereda), Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Bálint Zsigmond (Marosvásárhely), Czire Alpár (Székelykeresztúr), Danis János (Gödöllő), Magyari Hunor (Székelyudvarhely), Vitos Hajnal (Csíkszereda).
01adam_gyula_menasag01adam_gyula_menasag02adam_gyula_menasag02adam_gyula_menasag03adam_gyula_menasag03adam_gyula_menasag04balazs_odon_menasag04balazs_odon_menasag05balazs_odon_menasag05balazs_odon_menasag06balazs_odon_menasag06balazs_odon_menasag07balint_zsiga_menasag07balint_zsiga_menasag08balint_zsiga_menasag08balint_zsiga_menasag09balint_zsiga_menasag09balint_zsiga_menasag10czire_alpar_menasag10czire_alpar_menasag11czire_alpar_menasag11czire_alpar_menasag12czire_alpar_menasag12czire_alpar_menasag13danis_janos_menasag13danis_janos_menasag14danis_janos_menasag14danis_janos_menasag15danis_janos_menasag15danis_janos_menasag16magyari_hunor_menasag16magyari_hunor_menasag17magyari_hunor_menasag17magyari_hunor_menasag18magyari_hunor_menasag18magyari_hunor_menasag19vitos_hajni_menasag19vitos_hajni_menasag20vitos_hajni_menasag20vitos_hajni_menasag21vitos_hajni_menasag21vitos_hajni_menasag22menasag22menasag
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 301 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs