Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Sorscédulák-antológia: Gulyáságyú
A modern háborúnak a legfélelmetesebb kreációja a negyvenkét centiméteres ágyú. Ennek a lövegei lőtték rommá a híres belga és francia várakat s teszik tönkre a francia sereg védműveit. Ezeknél a nagy mozsaraknál is van egy nagyobb kaliberű ágyútípus, amelyeknek lövedéke egyenest a katona gyomrába kerül. Ez a gulyáságyú. Már nagy Napóleon is azt mondotta, hogy a katona a gyomrával masírozik. A gulyáságyú, vagyis a tábori konyha gondoskodik, hogy a baka gyomra megteljék finom töltelékkel. Ott menetel a harcosok mögött és messziről úgy fest, mint egy lehetetlenül nagy mozsár torka. Protzkasztni is van előtte, ez viszi a muníciót, a babot, lencsét, sót, paprikát. Útközben főzi a szakács az ebédet és a gulyáságyú szorgalmasan füstöl
A tábori konyha a lehető legpraktikusabb história. Főrésze egy nagy rézüst, mely alatt állandóan ég a tűz. A tűz azonban egy olajtartót ér, úgy hogy a hús soha nem pörkölődik meg. Az olaj egyenletesen adja a meleget és órákig forró. Ha az étel megfőtt, el lehet oltani a tüzet, mégis forró marad a paprikás meg a gulyás. A gulyásüstön kívül kávéüst is van s ebben főzik a feketekávét, mely jobb, mint a kávéházi lötty. Éppen csak hogy a pikkoló-gyerek, meg az újság hiányzik. Márványasztal az van. A nagy szélességű orosz föld végtelensége. És ami a , ez az asztal föl se billen s nem kell rajta borravalót hagyni...
Hogy aztán mit esznek a mi katonáink?
Ezen a kérdésen többet vajúdunk most, mint a saját étlapunkon. Nagyjából megmutathatjuk, milyen a katonák étlapja a háborúban. Minden ezred hetenként állítja össze s parancsban közli a csapatokkal. Nagyjából hasonló, szinte egyforma mindenütt. Ha a tizedik ezred étlapját nézzük, szinte szakasztott ugyanolyan az ötvenhetediké is. 
Az a heti étlap, amit ime közlünk, a harmincadik népfölkelő gyalogezredé. De majdnem ugyanilyen a többi ezredeké is. Tehát:
 
ÉTLAP
 
Reggeli
 
Hétfő: Tejes kávé, feketekávé vagy tea
Kedd    u. a.
Szerda   u. a
Csütörtök   u. a
Péntek   u. a
Szombat   u. a
Vasárnap   u. a
 
Ebéd
 
Hétfő: Húsleves rizzsel, savanyu káposzta
Kedd:    Sertéspörkölt, túros tészta
Szerda:   Húsleves darával, savanyu burgonya
Csütörtök:  Gulyás rizzsel, lekváros tészta   
Péntek:  Húsleves tarhonyával, bab vagy borsófőzelék   
Szombat:  Cók-mók 
Vasárnap:   Húsleves árpakásával, mákostészta
 
Vacsora
 
Hétfő: Burgonyatészta
Kedd:  Bableves
Szerda:  Köményleves szafaládéval
Csütörtök:  Burgonyaleves
Péntek: Darázstészta
Szombat:  Gulyás
Vasárnap: Szalonna
 
Ehhez tudni kell, hogy a katona igen nagy kvantum kenyeret kap. Mindenhez eszik bőségesen kenyeret. Hébe-korba bort is kap. Néha este is kávét. És a leves: a leves nem olyasvalami, amit nekünk leves cím alatt tálalnak. A katona levesében egy jó ökölnyi darab marhahús van elhelyezve. Közel egy félfont. 
És mi az a cók-mók? A katona úgy hívja, hogy „cakkumpakk", — minden együtt. Ez a katonák egyik legkedvesebb étele. Együtt fö a leves, a hús, a főzelék, a tészta. Ebben az ételben benne van minden, ami jó, kellemes és étvágyingerlő. Ha golyókat nem szervíroznának hozzája, a katona jobban élne a háborúban, mint akárki más a békében.
 
[Forrás: A Nagy Háború anekdotakincse. Összeállította: Nagy Endre. Budapest, 1915, Singer és Wolfner kiadása]
 

 

 
 

Hozzászólások 

 
#1 Crystle 2019-01-23 19:02
Thanks for the marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you can be a great author.
I will always bookmark your blog and may come back in the future.
I want to encourage yourself to continue your great posts, have
a nice afternoon!

My web blog: list of bitcoin faucets: http://www.benidorm-apartments.co.uk/pages/index.php?url=http://hbe.ovh/
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A regisztráció nélküli latógatók hozzászólásait, csak az adminisztrátor ellenőrzése után jelenítjük meg!
Regisztrálj - mielőtt elviszik előled!

Chanson d'automne

Ki van itt?

Oldalainkat 121 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs